Szparagi w koszyczkach parmezanu

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 180 kcal

Przekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
180.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 140 głosów)

Składniki:

  • 15 dag startego parmezanu
  • 30 dag zielonych szparagów
  • główka sałata kędzierzawej
  • 30 dag pomidorków koktajlowych
  • po 3 łyżki octu i oliwy balsamicznego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Parmezan podzielić na 4 porcje i po kolei wsypywać równomiernie na gorącą patelnię nieprzywierającą (bez tłuszczu). Gdy tylko ser się stopi, zdjąć patelnię z ognia i odczekać kilka sekund. Jeszcze ciepły ser owinąć na wałku, aby na nim zastygł, przyjmując formę podłużnego koszyczka.
  • Ze szparagów odciąć dolne końce i gotować w osolonym wrzątku ok. 7 minut. Pomidorki umyć. Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Koszyczki serowe napełnić sałatą, pomidorkami, szparagami i ułożyć na talerzach. Wymieszać oliwę z octem, solą, pieprzem i tuż przed podaniem skropić sałatkę.

Kalorie: 180.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy