Szarlotka sypana
Wyśmienita szarlotka sypana- ani okruszek nie zostanie do rana!
Dodany przez:
monika2409
Jabłeczniki i szarlotki
- Czas przygotowania:
- Kalorie:
- 300 kcal
- Porcje:
- 8 porcji
Ocena:
(średnia 3.67 z 6 głosów)
- Danie wegetariańskie
- Danie dla dzieci
Składniki
- jabłka- 1/2 kg
- cynamon- szczypta
- kardamon- szczypta
- mąka- 1 szkl
- kasza manna- 1 szkl
- proszek do piecz.- 2 łyżeczki
- cukier- 1 szkl
- masło- 1/2 kostki
Przygotowanie
- Desery, ciasta i dania w sam raz na przyjęcie do podania.
- Słodkości są moją specjalnością! Na pewno zapałacie do nich miłością!:)
- Jest to najszybsze ciasto na świecie- drugiego takiego przepisu nigdzie nie znajdziecie!
- Bierzemy pół kilograma jabłek, myjemy dokładnie,
- Lecz nie podjadamy, bo to nieładnie.
- Starannie obieramy, na tarce ścieramy
- I aż sok puszczą, cierpliwie czekamy.
- Dodajemy szczyptę aromatycznego cynamonu,
- A jak ktoś lubi, może być i odrobina kardamonu.
- Piekarnik włączamy i do 180 stopni nagrzewamy.
- W tym czasie w misce mąkę i kaszę manną mieszamy,
- Oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia dorzucamy.
- Szklankę cukru dosypujemy śmiało,
- Aby wszystkim łakomczuchom smakowało.
- Chcąc uzyskać świetne wyniki,
- Starannie łączymy wszystkie składniki.
- Średniej wielkości tortownicę masłem smarujemy
- Oraz bułką tartą posypujemy.
- Połowę suchej masy rozsypujemy na dnie
- I przepysznymi jabłkami przekładamy cudnie.
- Resztę przygotowanej masy wysypujemy doskonale,
- A na wierzchu cienkie plasterki masła układamy wytrwale.
- Ciasto przez ok.45 minut piec należy,
- Naprawdę, niech każdy mi uwierzy!
- Gdy od góry lekki brąz zacznie łapać,
- To już znak, że ślinka może zacząć nam kapać
- Fikamy z radości – deser gotowy,
- A więc już wszystko mamy z głowy!
- Pięknie do stołu nakrywamy
- I spokojniutko sobie zajadamy.
- Gdy nam żołądek na to pozwoli,
- Możemy się wreszcie najeść do woli.
Komentarze