Szarlotka sypana

Wyśmienita szarlotka sypana- ani okruszek nie zostanie do rana!

ciasto z jabłkamiszarlotkaDesery

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 195 głosów)

Składniki:

  • jabłka- 1/2 kg
  • cynamon- szczypta
  • kardamon- szczypta
  • mąka- 1 szkl
  • kasza manna- 1 szkl
  • proszek do piecz.- 2 łyżeczki
  • cukier- 1 szkl
  • masło- 1/2 kostki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Desery, ciasta i dania w sam raz na przyjęcie do podania.
  • Słodkości są moją specjalnością! Na pewno zapałacie do nich miłością!:)
  • Jest to najszybsze ciasto na świecie- drugiego takiego przepisu nigdzie nie znajdziecie!
  • Bierzemy pół kilograma jabłek, myjemy dokładnie,
  • Lecz nie podjadamy, bo to nieładnie.
  • Starannie obieramy, na tarce ścieramy
  • I aż sok puszczą, cierpliwie czekamy.
  • Dodajemy szczyptę aromatycznego cynamonu,
  • A jak ktoś lubi, może być i odrobina kardamonu.
  • Piekarnik włączamy i do 180 stopni nagrzewamy.
  • W tym czasie w misce mąkę i kaszę manną mieszamy,
  • Oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia dorzucamy.
  • Szklankę cukru dosypujemy śmiało,
  • Aby wszystkim łakomczuchom smakowało.
  • Chcąc uzyskać świetne wyniki,
  • Starannie łączymy wszystkie składniki.
  • Średniej wielkości tortownicę masłem smarujemy
  • Oraz bułką tartą posypujemy.
  • Połowę suchej masy rozsypujemy na dnie
  • I przepysznymi jabłkami przekładamy cudnie.
  • Resztę przygotowanej masy wysypujemy doskonale,
  • A na wierzchu cienkie plasterki masła układamy wytrwale.
  • Ciasto przez ok.45 minut piec należy,
  • Naprawdę, niech każdy mi uwierzy!
  • Gdy od góry lekki brąz zacznie łapać,
  • To już znak, że ślinka może zacząć nam kapać
  • Fikamy z radości – deser gotowy,
  • A więc już wszystko mamy z głowy!
  • Pięknie do stołu nakrywamy
  • I spokojniutko sobie zajadamy.
  • Gdy nam żołądek na to pozwoli,
  • Możemy się wreszcie najeść do woli.

Kalorie: 300

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy