SZARLOTKA PANI JADZI

Szarlotka jest zawsze smaczna i mozna ją robić na 100 sposobów

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • CIASTO: 3 szkl. krupczatki,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 żółtko,
  • 4/5 kostki margaryny,
  • kwaśna śmietana (ile zabierze ciasto),
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy
  • NADZIENIE: 8 dużych jabłek,
  • cukier,
  • cynamon,
  • bakalie,
  • garść posiekanych orzechów lub słoik jabłek na szarlotkę.

Przygotowanie

  1. Mąkę w tłuszczem posiekać dodając pozostałe składniki i po trochu śmietany, żeby zlepić ciasto.
  2. Ochłodzić przez 30 min.
  3. Rozwałkować na 2 placki.
  4. Na jeden nałożyć nadzienie z poszatkowanych jabłek, przykryć drugim.
  5. Piec w temp. 220 st. C.
  6. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
deser Szarlotka ciasto jabłecznik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze