Syrop malinowy

Syrop malinowy bez pasteryzacji i bez obróbki termicznej.

dodany przez: Beatris beatris

przetwory syropy napoje

Czas przygotowania:
72godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.41 z 186 głosów)

Składniki:

  • ok. 2,5 kg malin
  • 2 kg cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Syrop malinowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Maliny dokładnie oczyścić, przejrzeć czy nie mają robaków. Zasypać je cukrem, dokładnie wymieszać. Maliny z cukrem przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 12 godzin. Po tym czasie maliny dokładnie wymieszać i odstawić na kolejne 12 godzin. Czynność powtarzać tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Po około 3 dniach (jak cukier się rozpuści) maliny przecedzić przez gazę (lub tetrę) i odcisnąć. Syrop malinowy przelać do słoików i zakręcić. Ja, dla pewności, przechowuję go w lodówce (bez pasteryzacji). Syrop doskonale nadaje się np. zimą do herbatki.

Porady

Wypróbuj przepis na syrop z pędów sosny


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: