Gari - marynowany imbir do sushi

Ocena:

4.4 (162)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Marynowany imbir to jeden z najpopularniejszych składników w kuchni japońskiej. Stosowany jako nieodłączny dodatek do sushi i nie tylko. Oprócz licznych wartości zdrowotnych, imbir oczyszcza kubki smakowe i pomaga w pełni cieszyć się smakiem potrawy. Doskonale odświeża podniebienie. Marynowany imbir to także świetny dodatek do wielu innych duszonych, smażonych i pieczonych dań, a także ryb i owoców morza. Imbir marynowany można kupić w sklepie, jednak warto przygotować go własnoręcznie. Zobacz, jak zrobić imbir do sushi i ciesz się w pełni smakiem tego wyjątkowego japońskiego specjału.

Składniki:

  • woda  3 łyżki stołowe

  • ocet ryżowy  300 ml

  • sól  1 łyżeczka

  • cukier  40 g

  • korzeń imbiru  250 g

  • barwnik spożywczy  1 kropla

Gari - marynowany imbir do sushi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jak zrobić marynowany imbir? Zaczynamy od obrania imbiru ze skórki. Następnie kroimy go za pomocą obieraczki do warzyw w długie, cienkie, niemal przezroczyste plastry. Imbir mieszamy z solą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie odlewamy powstały sok, odciskamy jak najdokładniej imbir i przekładamy go do wyparzonego słoika. Ocet, wodę, barwnik i cukier umieszczamy w rondelku i gotujemy, aż cukier się stopi. Całość regularnie mieszamy. Gorącym płynem zalewamy imbir, zakręcamy słoik i studzimy. Marynowany imbir do sushi wstawiamy na 3 dni do lodówki. Po tym czasie imbir nadaje się do spożycia. 

Porady

  • Kupując imbir, warto wybrać młodszy korzeń. Będzie on mniej łykowaty.
     
  • Marynowany imbir możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku przez kilka tygodni. 
     
  • Marynowany imbir do sushi możemy przygotować zarówno w kolorze białym jak i różowym. Biały imbir jest nieco ostrzejszy i intensywniejszy w smaku. Jeśli chcemy uzyskać różowy imbir, musimy dodać do niego barwnika spożywczego. Różowy imbir jest delikatniejszy w porównaniu do swojego białego odpowiednika.

Zobacz także: Sushi dla początkujących. Jak zamawiać i jeść?
 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Właściwości imbiru

Marynowany imbir oprócz intensywnego smaku, ma także wiele właściwości leczniczych. Bogaty jest w witaminy i minerały, które wspomagają nasz organizm. Imbir wpływa korzystnie na pracę jelit, wspomaga trawienie, a także wykazuje działanie przeciwzapalne. Imbir to skuteczne lekarstwo na dolegliwości takie jak mdłości, infekcje wirusowe czy bóle stawów i mięśni. Regularne spożywanie imbiru wspomaga krążenie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów. Imbir polecany jest zwłaszcza osobom o obniżonej odporności. Co ciekawe, w Azji uznawany jest on także za afrodyzjak. Z imbiru możemy przygotowywać napary, marynować go, a także dodawać go do wielu potraw. Marynowany imbir do sushi oczyszcza kubki smakowe pomiędzy kolejnymi kawałkami. Dzięki temu z każdym kolejnym kęsem, możemy cieszyć się ich smakiem na nowo. Imbir to intensywny w smaku, rozgrzewający dodatek, który doskonale podbije smak naszego dania, a także pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Warto regularnie sięgać po niego w kuchni. Oprócz dodatku do sushi, imbir sprawdzi się do dań takich jak ryby, owoce morza, a także buliony czy zupy. Ze względu na rozgrzewające właściwości imbiru, polecany jest on szczególnie w okresie jesienno-zimowym. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne