Wegańskie sushi z tofu

Ocena:

4.53 (177)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób

Przepis na wegańskie sushi to doskonały pomysł na lekką przekąskę lub obiad. Doskonale sprawdzi się też zarówno jako tapas na imprezie.

Składniki:

  • 200 g ryżu (najlepiej specjalnego do sushi)
    4 płaty nori
    200-300 g tofu z ziołami
    świeży ogórek
    2 marchewki
    szczypior
    sezam do posypania
    sos sojowy
    opcjonalnie: wasabi

Wegańskie sushi z tofu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ryż gotujemy tak

  • aby się kleił. Jeśli innego  niż przeznaczonego typowo do sushi - gotujemy go 10 min dłużej. Marchewkę obieramy. Ogórka
  • marchewkę i tofu kroimy w cienkie paski. Szczypior rozdzielamy na pojedyncze liście. Na stolnicy kładziemy arkusz nori
  • a na nim rozprowadzamy cienką warstwę ryżu. Na brzegu arkusza na całej szerokości rozkładamy równomiernie pokrojone w paski składniki. Zwijamy sushi w rulon zaczynając od miejsca
  • gdzie ułożyliśmy nadzienie. Rulon kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Posypujemy sezamem. Podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne