Sushi California Maki

Sushi California Maki to rolki sushi z ryżu w których nori (algi) są w środku. California Maki mogą być przygotowane z surimi i awokado jak w przepisie poniżej, ale równie pyszne będą wariacje takie jak Sushi California Maki z krewetką, łososiem (surowym lub pieczonym) czy tuńczykiem. Można przygotować też wegetariańskie sushi california np. z tofu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przystawki sushi Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 162 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ryz do sushi 1.

    Jak zrobić california maki? Gotujemy ryż do sushi zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie obieramy ogórka i kroimy wzdłuż na 4 ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w mniejsze paski. Awokado kroimy na pół usuwamy pestkę, wydrążamy łyżką cały miąższ i kroimy w paski. Robimy zaprawę do ryżu do sushi: łączymy ocet ryżowy z solą i cukrem, chwilę podgrzewamy, aby całość się rozpuściła. Ugotowany ryż polewamy zaprawą, delikatnie mieszając drewnianą łyżka. Najlepiej robić to w szklanej lub drewnianej misie - niewskazane są aluminiowe naczynia. Ryż studzimy - możemy rozłożyć go na paterze i wachlować wachlarzem.

  • Sushi rolowanie 2.

    Bambusową matę do sushi wykładamy folią spożywczą przezroczystą. Wykładamy równomiernie ryż, a na niego dociskamy nori. Z jednej węższej strony układamy w rzędzie składniki: surimi, kawałki awokado i ogórka. Zwijamy wzdłuż krótszego boku.  Odstawiamy california maki do lodówki na około 30 minut. Schłodzony rulon  kroimy na osiem kawałków i każdy obtaczamy z brzegu w sezamie. California maki sushi gotowe!

Porady

  • W przepisie wykorzystujemy specjalny ryż do sushi (taka nazwa musi widnieć na opakowaniu) - inny rodzaj jak basmati czy dziki nie nadaje się do sushi. 
  • Do podania california maki sushi przygotować należy: imbir marynowany, wasabi oraz sos sojowy lub domowy sos teriyaki. 
  • Jeśli często robisz sushi rozważ kupno specjalnych ceramicznych zestawów naczyń do serwowania sushi oraz wielorazowych pałeczek do jedzenia sushi. 
  • Boisz się, że ryż do sushi nie wyjdzie? Jeśli masz taka możliwość, sięgnij po maszynę do gotowania ryżu do sushi - uzyskasz efekt sypkiego, idealnego ryżu m.in. do california maki.
     

Notka redakcyjna

Jak ugotować ryż do sushi


Dobrze ugotowany i doprawiony ryż to podstawa każdego sushi. Jak prawidłowo ugotować ryż do sushi? Podstawową sprawą jest dobór ryżu – musi być to ryż do sushi, inny np. jaśminowy czy basmati nie nadaje się do robienia sushi. Zatem zawsze sprawdzaj na opakowaniu, czy wybrany ryż nadaje się do robienia sushi. Przed ugotowaniem ryżu należy go wypłukać w zimnej wodzie i odcedzić. Następnie zalać zimną wodą tak, aby woda była wyżej o kilka centymetrów od ryżu. Odstawiamy na godzinę. Ryż w tym czasie zmieni zabarwienie z delikatnie przezroczystego na biały. Po tym czasie odcedzamy ryż i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą z centymetrowym zapasem wody nad ryżem. Przykrywamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy ryż przez 10-15 minut. W tym czasie nie mieszamy ryżu ani nie odkrywamy pokrywki. Po tym czasie odkrywamy ryż, mieszamy i przekładamy do plastikowego naczynia. Studzimy. Doprawiamy zalewą octową i delikatnie mieszamy. Ryż do sushi gotowy. Można zabrać się za robienie california maków lub innych ulubionych rodzajów sushi.  

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy