Sushi-California maki

Pycha, lekkostrawne, niskokaloryczne i wcale nie musi byc surowe:) To już wyczyn mojego męża:)

sushiPrzekąski

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 162 głosów)

Składniki:

  • Nori 8 liści
  • Ryż do sushi 4 szklanki
  • ocet ryżowy
  • wasabi
  • sos sojowy
  • imbir marynowany
  • awokado
  • ogórek zielony
  • rzodkiew biała ta długa:)
  • paluszki krabowe, łosoś wędzony lub surowy, ryba maślana kto co woli:)lub poprostu same warzywka
  • serek philadelfia
  • Do obtoczenia
  • sezam podprażony na patelni
  • kawior

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Gotujemy ryż do sushi zgodnie z opisem na opakowaniu. Podczas gdy sie gotuje, a potem będzie stygł kroimy wsztkie składniki w paski dosyc cienko.
  • Robimy zaprawe do ryżu 6 łyżek octu 3 łżki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka sosu sojowego. Polewamy tym ryż ugotowany jeszcze cieply i delikanie mieszamy tak żeby nam sie nie skleił w kule:)
  • Kładziemy liść nori na macie bambusowej owiniętej folią spożywczą (nie aluminiową)nakładamy ryż rozciągając go na całym liściu odwracamy ryżem do spodu układamy paski awokado, ogórka, paluszka krabowego lub ryby, rzodkiew. Smarujemy nori odrobiną serka philadelphia. Zwijamy wzdłuż krótszego boku. Proponuję dla zobrazowania- wpisać na youtobe "jak zwijać sushi" :)
  • Kroimy rulon na 6 plastrów, obtaczamy brzegi w sezamie i kawiorze.
  • Zjadamy maczając w sosie sojowym, w którym wcześniej rozprowadziliśmy odrobinę wasabi, zagryzamy imbirem marynowanym..mmm palce lizać.....dosłownie..... bo można jeść palcami:)..ja wole pałeczki:)Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy