Surówka z kapusty pekińskiej w sosie curry

Jest tania i ładnie się prezentuje.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • sól
  • pieprz
  • sos
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól

Przygotowanie

  1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, drobno szatkujemy, płuczemy na sicie i odsączamy. Cebule obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki wkładamy do salaterki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą, curry i dokładnie mieszamy. Polewamy obficie sosem surówkę i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
warzywa obiad sałatka wegetariańska Papryka natka pietruszki kapusta pekińska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze