Surówka z kapusty pekińskiej w sosie curry

Jest tania i ładnie się prezentuje.

Sałatki

Czas przygotowania:
45 min.
Kalorie:
0.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 166 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • sól
  • pieprz
  • sos
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści, drobno szatkujemy, płuczemy na sicie i odsączamy. Cebule obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki wkładamy do salaterki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą, curry i dokładnie mieszamy. Polewamy obficie sosem surówkę i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Kalorie: 0.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy