Steki z tuńczyka z grzybami

Stek z tuńczyka to prawdziwy rarytas. Na dodatek jest bardzo prosty w przygotowaniu. W naszym przepisie stek z tuńczyka doskonale komponuje się z grzybami, wytrawnym winem i natką pietruszki.

Dodany przez:

Zdjęcie: Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 filety ze świeżego tuńczyka (80 dag)
  • sól morska
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju do formy
  • 2 szalotki
  • 10 dag pieczarek
  • 2 kromki chleba tostowego, pokrojonego w małą kostkę
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki śmietany 22%
  • jajko
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

Przygotowanie

  1. Umyte, osuszone filety ostrożnie nacinamy wzdłuż, aby powstały kieszenie, oprószamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem, z wierzchu i wewnątrz.
  2. Drobno posiekane szalotki podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę, chleb tostowy pokrojony w małą kostkę, natkę pietruszki i chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia, łączymy ze śmietaną i roztrzepanym jajkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Kieszenie napełniamy nadzieniem, spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią kuchenną. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym cienko wysmarowanym olejem i rozkładamy na nich pozostałe nadzienie. Polewamy winem i zapiekamy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190ºC. Stek z tuńczyka z grzybami podajemy z zieloną sałatą.

Komentarz redakcji

Stek z tuńczyka to pomysł jak w łatwy sposób przygotować dobrą rybę - zadbajmy o jakościowy produkt bazowy. Stek z tuńczyka powinien być świeży, sprężysty, tak aby wykroić z niego najbardziej odpowiadające nam kawałki.
stek z tuńczyka tuńczyk grillowany stek z ryby stek z grzybami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze