Marynowane Steki Wołowe

Nie jestem specjalistą od steków - ale te przygotowane w najprostszy sposób, smakowały rewelacyjnie.

dodany przez: medon medon

dania mięsne

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 167 głosów)

Składniki:

  • -------------------------------------
  • 1 kg. wołowiny ( biodrówki )
  • -------------------------------------
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • tabasco
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego ( grubo zmielony )
  • -----------------------------------------------

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Marynowane steki wołowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ► Z mięsa wołowego wykroić siedem średniej wielkości plastrów.
  • ► W naczyniu połączyć wszystkie składniki na marynatę, każdy plaster wołowiny obtoczyć w gotowej marynacie i szczelnie zamknąć, włożyć najlepiej na całą noc do lodówki, żeby wołowina nabrała aromatu.
  • ► Przed smażeniem osączyć z nadmiaru marynaty, kłaść na gorącą patelnię ( uważać, by nie spalić marynaty i mięsa ), smażyć około 3 minut z kazdej strony, ale tylko raz przekręcając.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy