Makaron z bakłażanem i tymiankiem

Ocena:

4.52 (149)

  • 40 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Prosty makaron, który dzięki użyciu tymianku nabiera wyjątkowego, aromatycznego smaku.

Składniki:

  • 130g makaronu
  • 1 bakłażan
  • 10 szt. suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • parmezan
  • 80g ricotty
  • sół, pieprz
  • świeży tymianek
  • 10 łyżek oleju sezamowego
  • ulubione orzechy

Makaron z bakłażanem i tymiankiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Bakłażan, cebulę, pomidory i czosnek pokrój w kostkę.
  • Krok 2: Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć bakłażana, cebulę, pomidory a na koniec czosnek. Smaż aż warzywa zmiękną i się zarumienią.
  • Krok 3: Dodaj tymianek, dopraw solą oraz pieprzem.
  • Krok 4: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 5: Orzechy pokrój na cząstki. Ugotowany makaron przełóż na patelnie. Wymieszaj z sosem. Dodaj ricottę, orzechy i parmezan.

Porady

Ta mała krzewinka posiada sztywne łodygi z małymi, wąskimi, szaro-zielonymi liśćmi. Dorasta do 20-30 cm wysokości. Ma charakterystyczny pikantny, ciepły i przyjemny aromat. Smak ostry i odświeżający oddech.

Tymianek jest szczególnie ceniony przez kuchnię francuską. Zioło to znajdziemy tam w niemal każdej potrawie. Wzmacnia smak farszów, pasztetów, bulionów.
 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne