Makaron z bakłażanem i tymiankiem

Prosty makaron, który dzięki użyciu tymianku nabiera wyjątkowego, aromatycznego smaku.

dodany przez: Promocja

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 149 głosów)


Składniki:

  • 130g makaronu
  • 1 bakłażan
  • 10 szt. suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • parmezan
  • 80g ricotty
  • sół, pieprz
  • świeży tymianek
  • 10 łyżek oleju sezamowego
  • ulubione orzechy

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Bakłażan, cebulę, pomidory i czosnek pokrój w kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć bakłażana, cebulę, pomidory a na koniec czosnek. Smaż aż warzywa zmiękną i się zarumienią.
  • 3. Dodaj tymianek, dopraw solą oraz pieprzem.
  • 4. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • 5. Orzechy pokrój na cząstki. Ugotowany makaron przełóż na patelnie. Wymieszaj z sosem. Dodaj ricottę, orzechy i parmezan.

Porady

Ta mała krzewinka posiada sztywne łodygi z małymi, wąskimi, szaro-zielonymi liśćmi. Dorasta do 20-30 cm wysokości. Ma charakterystyczny pikantny, ciepły i przyjemny aromat. Smak ostry i odświeżający oddech.

Tymianek jest szczególnie ceniony przez kuchnię francuską. Zioło to znajdziemy tam w niemal każdej potrawie. Wzmacnia smak farszów, pasztetów, bulionów.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy