Sos toffi jest uniwersalny i niezwykle prosty, do jego przygotowania wystarczą: cukier, śmietanka i masło. Odpowiednio podgrzane, dodatkowo doprawione solą i wanilią, są idealnym dodatkiem do wielu słodkich dań, od naleśników, poprzez lody, gofry, serniki, desery, na kawie skończywszy. Warto wypróbować przepis na sos toffi w domu, jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Składniki na sos toffi: cukier, śmietankę i masło przekładamy do niewielkiego garnka. Mieszamy i zagotowujemy.
Gotowanie: zmniejszamy ogień palnika do minimum i podgrzewamy przez 2–3 minuty. Sos w tym czasie zredukuje się i zgęstnieje. Należy pamiętać o częstym mieszaniu. Gotujemy do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Po schłodzeniu sos mocno gęstnieje.
Wykończenie: do sosu toffi dodajemy sól oraz wanilię, mieszamy. Przelewamy do dzbanuszka i podajemy. do sosu toffi dodajemy sól oraz wanilię, mieszamy. Przelewamy do dzbanuszka i podajemy.
Porady
- Sos toffi można przechowywać w lodówce przez 7 dni, w zamkniętym słoiku. Przed podaniem podgrzewamy go, np. w mikrofalówce.
- W smaku jest podobny do sosu karmelowego, ale o wiele łatwiejszy w przygotowaniu, bo nie trzeba karmelizować cukru.
- To świetna polewa do wszelkich słodkości, takich jak lody, gofry, naleśniki, pancakes, serniki i inne desery. Sprawdzi się też jako dodatek do kawy lub włoskiego bombardino.
- Z kolei przestudzonym, zastygłym sosem toffi możemy nadziewać m.in. pączki, babeczki lub smarować nim wafle. Jest wprost stworzony do wielkanocnych mazurków upieczonych na kruchym cieście. Dobrze komponuje się z bakaliami i świeżymi owocami.
- Jeśli przelejemy go do foremek na lody, otrzymamy przepyszne domowe krówki.
Komentarze