Sos serowy do makaronu

Sos serowy do makaronu jest kremowy, aksamitny i bardzo prosty w przygotowaniu, a zarazem niezwykle smaczny. Niewiele składników, kilka minut pracy w kuchni i mamy pyszny, gorący posiłek, gwarantujący zadowolenie domowników. Sos serowy do makaronu możemy wzbogacać o różne dodatki, które dodadzą potrawie atrakcyjności. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z makaronem

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sos serowy do makaronu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie szpinaku: płuczemy go, osączamy z wody. Na dużą, nieprzywierającą patelnię wlewamy śmietankę, zagotowujemy, dodajemy szpinak, zmniejszamy ogień. Gotujemy do momentu aż warzywo tylko lekko straci jędrność.

  • 2.

    Dodanie sera: gorgonzolę okrawamy z zewnętrznej skórki (wyrzucamy, jest niejadalna), a resztę drobno kroimy i dodajemy na patelnie, mieszamy, do rozpuszczenia.

  • 3.

    Doprawienie: do gotowego sosu serowego do makaronu dodajemy sól i pieprz do smaku.

Porady

  • Sos podajemy z makaronami: tagliatelle, penne, pappardele czy spaghetti, powinien być ugotowany al dente. Po odcedzeniu  od razu dodajemy do sosu i mieszamy.
  •  Do sosu serowego do makaronu możemy dodać szczyptę gałki muszkatołowej lub starty mały ząbek czosnku.
  • Już na talerzach danie możemy posypać startym serem, np.  parmezanem.
  • Aby sos serowy do makaronu był bardziej kremowy możemy dodać do niego 50 g serka topionego śmietankowego.
  • Do dania możemy już na talerzach dodać: pokrojone pomidorki koktajlowe, lekko podprażone orzeszki piniowe, ugotowany brokuł, smażone pieczarki czy usmażone w kawałkach piersi kurczaka lub indyka.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy