Racuchy na maślance

Ocena:

4.27 (211)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Racuchy na maślance to doskonały pomysł na śniadanie lub słodki podwieczorek. Do ich przygotowania nie są potrzebne drożdże. Rosną na patelni dzięki dodatkowi sody, a maślanka sprawia, że są delikatne i pulchne. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem, ale można je też podawać ze świeżymi owocami lub konfiturą. Przepis jest zaskakująco prosty i nie zajmuje wiele czasu. Sprawdźcie, jak zrobić niezwykle puszyste racuchy na maślance. Pokochają je nie tylko dzieci.

Składniki:

  • maślanka  500 ml

  • mąka pszenna  300 g

  • cukier  30 g

  • jajka  1 szt.

  • soda oczyszczona  4 g

  • sól  3 g

  • olej  150 ml

Racuchy na maślance - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wyjmujemy składniki z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej, zanim zaczniemy robić racuszki na sodzie.

  • Krok 2:

    Ciasto: lekko roztrzepujemy jajko z maślanką za pomocą rózgi kuchennej, po czym dodajemy cukier, mąkę, sodę i szczyptę soli. Mieszamy ciasto łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy je na kilka minut pod przykryciem, żeby odpoczęło.

  • Krok 3:

    Smażenie: rozgrzewamy olej na dużej patelni z grubym dnem. Nakładamy porcje racuchów łyżką. Czekamy, aż urosną i zarumienią się pod spodem, po czym je przekręcamy.

  • Krok 4:

    Podanie: racuchy na maślance posypujemy cukrem pudrem. Serwujemy je na ciepło lub czekamy, aż wystygną.  

Porady

  • Z podanych proporcji otrzymamy około 25 niewielkich placków.  
  • Puszyste racuchy na maślance nie potrzebują drożdży. Wyrosną dzięki dodatkowi sody. To przepis inspirowany kuchnią kresową, gdzie tego typu placuszki znane są pod nazwą przaśniaki.  
  • Maślankę możemy zastąpić kefirem. Jeśli nie mamy żadnego z tych produktów, wymieszajmy sok z cytryny lub ocet z mlekiem i odstawmy je na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.  
  • Żeby racuchy z maślanką nie były tłuste, należy przełożyć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Możemy też usmażyć je bez dodatku oleju, jeśli dysponujemy patelnią z nieprzywierającą powłoką, lub ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i upiec. 
  • Przepis można zmodyfikować tak, żeby był odpowiedni dla osób, które nie tolerują glutenu. Sprawdzi się wtedy połączenie mąki ryżowej i kokosowej lub jaglanej.  
  • Jeśli chcemy odchudzić nieco te szybkie placuszki, zamieńmy cukier na ksylitol lub stewię. Warto też wykorzystać mąkę razową, która ma niższy indeks glikemiczny.  
  • Miłośnicy waniliowych wypieków na pewno polubią budyniowe racuchy na maślance. To szczególnie dobre rozwiązanie na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci. Żeby placki pięknie pachniały i miały smakowite, pulchne wnętrze, wystarczy dodać do ciasta jedno opakowanie budyniu w proszku. Można podawać je ze świeżymi truskawkami lub konfiturą.   
  • Puszyste racuchy na sodzie najlepiej smakują od razu po usmażeniu, ale jeśli nie udało nam się zjeść wszystkich, możemy zachować je na kolejny dzień. Należy owinąć je papierem śniadaniowym oraz folią spożywczą i włożyć do lodówki. Można odgrzać je na patelni lub w piekarniku
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać racuchy na maślance?  

Placki z maślanki są puszyste i lekko słodkie, w smaku przypominają nieco pączki. Zazwyczaj podaje się je posypane cukrem pudrem, ale można też wykorzystać inne smakowite dodatki, które często spotkamy w towarzystwie naleśników i racuchów drożdżowych. Bardzo dobrze pasują do nich między innymi: 

  • przetwory owocowe – na przykład dżem z wiśni lub powidła śliwkowe. Latem placuszki na maślance dla dzieci i dorosłych podawać ze świeżymi truskawkami, porzeczkami lub jagodami, a także przyrządzić szybką frużelinę, mus lub sos coulis
  • krem – śmietankowy, orzechowy lub karmelowy. Świetnie sprawdzi się na też lemon curd (słodki dodatek o smaku cytryny) i rozpływający się w ustach krem czekoladowy z mascarpone
  • twarożek – można też wykorzystać kremową ricottę lub serek homogenizowany. Racuchy z maślanką w takim wydaniu warto dodatkowo oprószyć cynamonem, cukrem waniliowym lub kardamonem. 
  • bita śmietana – to popularny dodatek do gofrów, ale sprawdzi się też jako akompaniament dla racuchów. W wersji fit można ją zastąpić jogurtem greckim. 
  • miód – rozwiązanie idealne, jeśli nie mamy czasu na przyrządzanie skomplikowanych dodatków. Możemy też wykorzystać syrop klonowy, z agawy lub daktylowy.  

Racuchy na maślance z jabłkami  

Ciasto na racuchy warto wzbogacić dodatkiem owoców. Niezależnie od sezonu najpopularniejszym z nich są jabłka. To uniwersalny składnik, który kojarzy się z dzieciństwem i smakiem świeżo upieczonej szarlotki. Świetnie sprawdzą się takie odmiany jak ligol lub szampion, ale jeśli lubimy kwaskowy miąższ, możemy wykorzystać antonówkę, papierówkę lub renetę. Racuchy z jabłkiem na maślance przyrządza się tak samo jak ich podstawową wersję, ale do ciasta należy dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plasterki owoce. Świetnie pasuje do nich cynamon, który bardzo często gości w różnych jesiennych wypiekach, takich jak tarta rustykalna, lub rozgrzewającej owsiance. Placki z jabłkami na maślance można też przyprawić innymi dodatkami korzennymi. Sprawdzi się na przykład: 

  • imbir (starty korzeń lub przyprawa w proszku),
  • kardamon, 
  • wanilia (a zwłaszcza domowa esencja waniliowa), 
  • goździki (najlepiej zmielone w młynku do kawy tuż przed użyciem),  
  • kurkuma,  
  • szafran (na wzór arabskich placków khanfaroosh).   

Wiosną jabłka warto połączyć ze świeżym rabarbarem, a w pełni lata świetnie sprawdzą się truskawki lub maliny. Do racuchów można dodać także otręby lub płatki owsiane.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne