Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi to smak i aromat orientu. Popularne danie w wersji mięsnej proponujemy w nowej, roślinnej odsłonie. Wegański przepis na king pao tofu to propozycja na przekąskę lub w większej porcji - na wegetariański obiad. Marynowane tofu jest pożywną bazą, ryż jaśminowy uzupełnia kaloryczność, a chrupiące orzeszki i papryczki podkręcają teksturę i smak dania, jakim jest king pao tofu. Wypróbujcie koniecznie ten wegański przepis na specjał kuchni syczuańskiej!
StockFood
(średnia 4.49 z 180 głosów)
Ryż jaśminowy gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym czasie obieramy korzeń imbiru i kroimy w kostkę. Obieramy ząbki czosnku i siekamy drobno. Siekamy w plasterki papryczki chili - bez pestek! Wyciskamy sok pomarańczowy z połówki pomarańczy. Orzeszki ziemne grubo siekamy.
Ziarna pieprzu syczuańskiego podgrzewamy na patelni kilka minut, aż zaczną intensywnie pachnieć. Przesypujemy do moździerza i rozdrabniamy. Możemy też użyć mielonego pieprzu i go podprażyć, ale lepszy efekt dadzą ziarna.
Tofu marynowane na Kung Pao kroimy w kostkę o boku 2 cm. Posypujemy skrobią kukurydzianą, solą i pieprzem, mieszamy dłońmi, tak by wszystkie kostki były pokryte skrobią. Dużą łyżkę oleju kokosowego rozgrzewamy w woku. Wkładamy tofu, smażymy 10-15 minut, mieszając, aż kostki nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy.
W woku rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego, wkładamy imbir, czosnek i płatki chili. Smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy papryczkę, smażymy 3 minuty. Dodajemy pieprz syczuański i pozostałe składniki, gotujemy kilka minut.
Do woka wkładamy tofu i orzeszki, mieszamy, chwilę podgrzewamy. Podajemy na ryżu, udekorowane listkami bazylii i piórkami szczypiorku. Najlepiej sprawdzi się szczypiorek czosnkowy.
Porady
Kung Pao tofu jak inne dania azjatyckie najlepiej i najłatwiej przygotować w woku. To charakterystyczna, głęboka patelnia idealna do szybkiego i mocnego smażenia. Pozwala uzyskać efekt obsmażonych i chrupiących z zewnątrz produktów, a w środku miękkich i delikatnych. Wok to zdecydowanie akcesorium, które przyda Was się w kuchni, jeśli lubicie kuchnie azjatycka - np. kuchnię chińską a konkretnie kuchnię syczuańską.
Kung Pao w wersji z kurczakiem to danie, które powstało na prowincji Syczuan. W powyższym przepisie kurczak został zastąpiony tofu. Marynowane tofu sprawia, że wegańska wersja Kung Pao jest równie smaczna. W przepisie nie mogło zabraknąć innych podstawowych składników z kuchni syczuańskiej - pieprz syczuański w ziarnach to jedna z przypraw, która nadaje aromatu i charakteru potrawom. Ponadto chili - papryczka oraz płatki - to nuta pikantności. Mieszanka sosów i olejów - olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy - najlepiej ciemny - to także produkty, które mają swoje ważnie miejsce w kuchni syczuańskiej i Kung Pao nie może bez nich powstać. I nie mniej ważne - orzeszki ziemne - mogą być, ale nie muszą solone. Ryż jaśminowy do podania pasuje tutaj idealnie. Jeśli znacie Kung Pao w wersji mięsnej, ta wersja wegetariańska też Wam zasmakuje.
Komentarze