Ślimaczki z ciasta francuskiego

Alternatywa dla szkolnych kanapek!

Przekąski

Ocena:

(średnia 4.57 z 161 głosów)

Składniki:

  • 200 g szynki parzonej
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g sera podlaskiego
  • 150 g kapusty pekińskiej
  • 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
  • pieprz do smaku
  • 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Szynkę pokroić w drobną kostkę
  • pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju
  • aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić
  • dodać starty ser
  • suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.
  • Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz
  • zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor.
  • Podawać z ulubionym zimnym sosem np. czosnkowym.Smacznego!

Porady

Zobacz też: Ciasto francuskie – domowe czy ze sklepu?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy