Śledzik w oleju z cebulką, ogórkiem i rydzami

Śledziki z cebulka, ogórkiem i rydzami - przekąska imprezowa, danie wigilijne, a także na chlebek.

Dodany przez:

Śledzik w oleju z cebulką, ogórkiem i rydzami

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 solone filety śledziowe a'la matijas
  • 3 kiszone ogórki
  • marynowane rydze - ok. 1/2 szklanki
  • 1 duża biała cebula
  • 1 cebulka czerwona
  • listki majeranku
  • listki tymianku
  • olej
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Śledzie opłukać zimna wodą, osuszyć, a jeśli są bardzo słone to można wymoczyć w mleku ok. 3 godz. Pokroić wszystko na drobną kostkę, a rydze w zależności od wielkości - małe na pół, większe drobniej. Cebulkę wymieszać ze śledziem oraz ziołami ( jeśli ktoś ma świeżę zioła, to lepiej:), przełożyć na półmisek. Obok umieścić ogóreczki i rydze. Udekorować czerwoną cebulką, posypać jeszcze ziołami, zalać olejem i odrobiną oliwki.
ryby sałatka przekąska kolacja Święta śledzie sałatka śledziowa rydze w oleju
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze