Śledzie z rodzynkami

Ocena:

4.34 (155)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Śledzie z rodzynkami to wyjątkowa przekąska na co dzień i od święta. Nie muszą pojawiać się jedynie podczas wieczerzy wigilijnej. Odrobiny kwaśności dodaje im koncentrat pomidorowy, z kolei przygotowane z cebulą to wyjątkowe przełamanie smaków – słodkiego i ostrego. Ale to nie wszystkie możliwości. Poniżej znajdziecie prosty przepis na matiasy z rodzynkami.

Składniki:

  • rodzynki  15 g

  • cebula  1 szt.

  • koncentrat pomidorowy  10 g

  • olej  10 ml

  • sok z cytryny  25 ml

  • śledzie  4 szt.

Śledzie z rodzynkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie śledzi: najpierw należy cztery filety śledziowe solone wymoczyć, w wodzie lub w mleku, przez kilka godzin. Następnie na oleju trzeba usmażyć dużą cebulę tak, by się nie przypaliła. Na końcu trzeba dodać rodzynki, koncentrat pomidorowy i sok z połowy cytryny. Jeszcze chwilkę trzeba przesmażyć. Potem składniki należy ułożyć warstwowo. Najlepiej będą prezentować się w słoiku lub w jakimś naczyniu z pokrywką.

    cebula-iStock (1)
  • Krok 2:

    Układanie śledzi z rodzynkami: rozmieszczamy je warstwami w następującej kolejności: pokrojone na kawałki śledzie, potem cebulę z rodzynkami i znów śledzie. Nie dosalamy, bo sama ryba już jest dość słona. Po wystudzeniu wstawiamy je do lodówki. Są najlepsze do podania na następny dzień po zrobieniu.

    iStock-koncentrat-pomidorowy--min

Porady

  • Śledzie z rodzynkami nie muszą być zawsze przygotowywane na bazie koncentratu pomidorowego. Świetnie sprawdzą się z olejem, będą lżejszą wersją dania niż np.: śledzie w majonezie.
  • Śledzie z rodzynkami na słodko to także sposób na przystawkę dla dzieci, które na ogół niechętnie sięgają po ryby.
  • Przepis na śledzie z rodzynkami zazwyczaj przygotowywany jest dzień wcześniej. Warto o tym pamiętać planując posiłki np.: na spotkania w gronie rodziny lub wśród znajomych.
  • W naszym przepisie składniki ułożone są warstwowo, sprawia to, że pięknie prezentują się w szklanych naczyniach i stają się ozdobą świątecznego stołu. Jeśli, jednak nie mamy tyle cierpliwości, żeby je układać w ten sposób, można po prostu wymieszać składniki ze sobą.
  • Śledzie z rodzynkami warto przygotować w szklanej salaterce albo podać na półmisku zwanym rawierem. Świetnie sprawdzą się też niewielkie słoiczki, do których nakłada się porcję na jedną osobę.

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić śledzie z rodzynkami?

Śledzie z rodzynkami można przygotowywać na różne sposoby. Jeśli lubimy bardziej słodkie to z powodzeniem możemy zrobić je z miodem. Z kolei dodatkiem żurawiny możemy przełamać słodki smak.


Warto eksperymentować z rodzajami rodzynek. Na przykład rodzynki Jumbo będą efektownie wyglądać wśród śledzi. Takie rodzynki są duże, bardzo słodkie i mięsiste. W smaku są bardziej kwaśne i przypominają na przykład suszone wiśnie. Bardziej popularne są rodzynki sułtańskie, które spotkać można niemal w każdym sklepie. Warto wiedzieć, że śledzie z rodzynkami sułtańskimi będą słodsze w smaku.


Z pewnością ciekawą propozycją na wigilijny stół będą śledzie po żydowsku, do których dodaje się dodatkowo suszone śliwki, suszoną żurawinę oraz kawałki piernika (można je zastąpić domową przyprawą do piernika). Takie danie można z pewnością podać w okresie świątecznym, ale nie tylko. Śledzie z rodzynkami, cebulą i koncentratem to także sposób na wykorzystanie różnego rodzaju dodatków, ich wariantem są śledzie po kaszubsku z rodzynkami. Koncentrat pomidorowy można zastąpić sosem pomidorowym.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne