Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną.

Pyszny i aromatyczny dżem, którego inspiracją był dżem jabłkowo- dyniowy Pyzy.

Dodany przez: msewka

Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną.

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 2.98 z 51 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2,5 kg dyni (bez skóry i gąbczastego miąższu z pestkami),
  • 5 szt pomarańczy
  • 3 cytryny
  • 1,5 łyżeczki imbiru sproszkowanego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 15 szt goździków

Przygotowanie

  1. Dynię pokroić w drobną kostkę,podlać wodą, wsypać cukier i zagotować.Przykryć garnek i co pewien czas mieszając gotować,aż dynia zacznie się rozpadać. W międzyczasie sparzyć wrzątkiem cytryny i pomarańcze.Z 2 cytryn i 2 pomarańczy zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok z 3 cytryn i pokroić 5 pomarańczy (bez białej skórki i albedo).Dodać do rozgotowanej dyni razem z przyprawami tj. imbirem,goździkami i cynamonem.Mieszając gotować na wolnym ogniu ok.30 minut uważając,aby dżem się nie przypalił. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia
dynia sniadanie przetwory kolacja wegetariańska dla dzieci Dżem cytryna pomarańcza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze