Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną

Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną to aromatyczny dodatek do naleśników i ciast. Tak przygotowane powidła z dyni mogą stać się doskonałym prezentem dla przyjaciół i rodziny. Dżem z dyni świetnie smakuje z korzennymi przyprawami. Stąd warto sięgnąć po imbir w proszku, otarty cynamon, gałkę muszkatołową czy kilka goździków. Konfitury z dyni przydadzą się również jako składnik glazury do świątecznych mięs np.: pieczonej szynki. Ponadto dżem z dyni z pomarańczami to sposób na niecodzienne wykorzystanie popularnego warzywa. Podpowiadamy, jak zrobić dżem z dyni.

Przetworydżemy

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 3.99 z 278 głosów)

Kroki wykonania:

  • skorka-pomaranczowa-iStock-min1.Dżem z dyni – przepis:
    Na początek dynię należy pokroić w drobną kostkę, oczyścić ze skóry i gąbczastego miąższu z pestkami, podlać wodą, wsypać cukier i zagotować. Następnie garnek z zagotowaną dynią należy przykryć i co pewien czas mieszając gotować aż dynia zacznie się rozpadać. W międzyczasie trzeba sparzyć wrzątkiem cytryny i pomarańcze. Potem z 2 cytryn i 2 pomarańczy powinno się zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Kolejnym krokiem jest wyciśnięcie soku z 3 cytryn i pokrojenie 5 pomarańczy (bez białej skórki i albedo).
  • StockFood-cukier-bialy-2.Następnie należy dodać pomarańczę i sok z cytryny do rozgotowanej dyni razem z imbirem, goździkami i cynamonem. Wszystkie składniki na dżem dyniowy należy mieszać i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Trzeba uważać, aby konfitura z dyni się nie przypaliła. Gorący dżem z dyni i pomarańczy przełożyć do wyparzonych słoiczków zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia. Dżem z dyni jest gotowy!

Porady

Zobacz: adżyka z jabłkami

Proponowany przepis na dżem z dyni nie wymaga pasteryzacji, nie zawiera substancji konserwujących poza cukrem i sokiem z cytryny. Taka konfitura z dyni jest w pełni naturalna i dlatego nadaje się dla dzieci. Dodatkowo warto pamiętać, że jest to przepis na dżem z dyni bez żelfixu, a jego konsystencja pochodzi jedynie z naturalnych pektyn.

Podczas przygotowywania dżemu z dyni można zapatrzyć się w specjalny przecierak do warzyw, który przyspieszy otrzymanie gładkiej struktury lub jeżeli zależy na oszczędności czasu, to można sięgnąć po ręczny blender. Przygotowując dżem z dyni i pomarańczy,należy także pamiętać o kontrolowaniu ilości przypraw. Po wystygnięciu ich smak będzie wydawał się intensywniejszy.

Notka redakcyjna

Jak zrobić dżem z dyni i jabłek?

Dżem z dyni warto wzbogacić o dodatek sezonowych owoców. Na przykład doskonale smakuje dżem z dyni i jabłek albo dżem z dyni z gruszkami. Dzięki temu powidła dyniowe są łagodniejsze w smaku i zdecydowanie słodsze. Dynia potrafi być dość mdła w smaku, a dodatek jabłka lub gruszki nada smaku intensywności. Aby zrobić dżem z dyni i jabłek należy do podstawowego przepisu dodać obrane i pokrojone w kostkę owoce. Jabłka lub gruszki można także pokroić w ćwiartki albo zetrzeć na cienkie plastry za pomocą mandoliny. Następnie konfitura z dyni może być przygotowywana wedle standardowej receptury.

Jak zrobić dżem z dyni i galaretką?

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić dżem z dyni z galaretką. Wystarczy do garnka, w którym znajdują się kawałki dyni, jabłka lub gruszki dodać galaretkę w proszku. Świetnie sprawdzają się galaretki o kwaśnym smaku np.: cytrynowa lub pomarańczowa. Dżem z dyni należy wciąż smażyć przez około 15-20 minut. Gorąca konfitura z dyni powinna być włożona do wyparzonych słoików oraz pasteryzowana w garnku z wodą lub w gorącym piekarniku.

Jak zrobić dobry dżem z dyni?

Aby przygotować dobry dżem z dyni, warto wybrać odpowiedni rodzaj warzywa. Najlepiej sprawdza się dynia Hokkaido, która ma delikatny miąższ i piękny pomarańczowy kolor. Warto pamiętać, że jej delikatna skórka nie wymaga obierania. Wystarczy ją porządnie wyczyścić za pomocą gąbki lub szczoteczki kosmetycznej. Jednak równie smaczna marmolada z dyni powstanie z dyni zwyczajnej, która wymaga większej ilości cukru i korzennych przypraw. Kolejną łatwo dostępnym rodzajem jest dynia piżmowa o charakterystycznym kształcie gruszki. Warta uwagi jest również dynia delicata, która wyglądem przypomina cukinię. Ciekawostką jest, że jej słodki smak coraz częściej wykorzystywany jest w lodowych deserach. Ostatnim egzemplarzem, z którego warto przygotowywać dżemy i konfitury z dyni, jest dynia prowansalska (Muscat de Provance). Dynia muszkatołowa ma wyrazisty pomarańczowy kolor, a miąższ jest zwarty i soczysty. Dżem dyniowy z niej przygotowany będzie miał atrakcyjny melonowy zapach.

Dżem z dyni – do czego wykorzystywać?

Dżem z dyni będzie świetnie smakował na ciepłym toście posmarowanym masłem i posypanym uprażonymi orzechami laskowymi. Ponadto to świetny dodatek do biszkoptu, do ciasta kruchego, do ciasta drożdżowego, a także do posmarowania wierzchu ciasta czekoladowego przed ozdobieniem polewą czekoladową. Konfitura z dyni to także aromatyczny dodatek do domowych gofrów, do puszystych pankejków i do delikatnych naleśników. Korzenny dżem z dyni zaskoczy również podczas odświętnego obiadu. Można ją wykorzystać jako składnik nadzienia do pieczonego kurczaka albo do pieczonego, marynowanego schabu. Taka dynia z pomarańczą na zimę może zostać wymieszana z kaszą orkiszową i orzechami włoskimi. Niepowtarzalne połączenie smaków z pewnością zaskoczy domowników. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy