Schab pod pierzynką

Ocena:

4.46 (171)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Schab pod pierzynką to apetyczne mięso wieprzowe zapiekane z cebulą, pieczarkami i serem żółtym. Potrawa stanowi ciekawą propozycję na smaczny świąteczny obiad, który zaspokoi apetyt całej rodziny. Rewelacyjnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i surówką z białej kapusty. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na schab pod pierzynką z pieczarkami i serem.

Składniki:

  • schab  500 g

  • ketchup  80 g

  • majonez  100 g

  • pieczarki  200 g

  • cebula  2 szt.

  • sól  4 g

  • pieprz  4 g

  • ser żółty  200 g

Schab pod pierzynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Ser żółty: ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 3:

    Schab: oczyszczamy z błon. Następnie kroimy go w plastry o grubości 1–1,5 cm i rozbijamy je za pomocą tłuczka. Układamy mięso na blasze i solimy z wierzchu.

  • Krok 4:

    Cebula: obieramy ją, a następnie kroimy w piórka.

  • Krok 5:

    Pieczarki: kroimy na plasterki.

  • Krok 6:

    Sos: majonez łączymy z ketchupem.

  • Krok 7:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut.

  • Krok 8:

    Pieczenie: usmażone pieczarki z cebulą przekładamy na blachę ze schabem. Polewamy je sosem. Blachę wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy danie, posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

  • Krok 9:

    Podanie: schab pod pierzynką podajemy w towarzystwie upieczonych ziemniaków.

Porady

  • Schab pod pierzynką wyjdzie idealnie, jeśli użyjemy do jego przygotowania dobrej jakości mięsa. Polecamy kupić je w jednym kawałku, w sprawdzonym sklepie mięsnym.
  • Do przygotowania sosu najlepiej użyć domowej roboty ketchupu. Równie dobrze sprawdzi się tutaj przecier pomidorowy. W takiej sytuacji warto dodać do niego zioła takie jak bazylia, czy oregano.
  • Pieczarki możemy zastąpić maślakami lub prawdziwkami. 
  • Plastry schabu warto posypać ulubioną przyprawą do mięs lub mieszanką majeranku, tymianku oraz słodkiej papryki. W ten sposób nadamy potrawie wyrazistego smaku i aromatu.
  • Schab pod pierzynką przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2–3 dni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Schab pod pierzynką – z czym podać?

Schab pod pierzynką to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Możemy podać go jedynie z kromką świeżego chleba. Jednak o wiele lepiej smakuje z dodatkiem: 

  • ziemniaków – zarówno pieczone, gotowane, jak i smażone dobrze komponują się z potrawą,
  • ugotowanych warzyw – ten lekki dodatek wspaniale smakuje w towarzystwie schabu i żółtego sera. Najlepiej sprawdzi się: marchewka, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, czy por. Warto je wymieszać i posypać aromatycznymi przyprawami,
  • surówka – wzbogaci danie w solidną porcję witamin. Pasuje tutaj surówka z białej kapusty, colesław lub klasyczna z buraczków,
  • ogórek konserwowy – to prosty i smaczny dodatek do mięsa.

Schab pod pierzynką – inne warianty

Schab pod pierzynką możemy przygotować w kilku innych wariantach. W zależności od naszych preferencji mięso możemy zapiec z:

  • warzywami – schab pod warzywną pierzynką oprócz mięsa i sera, skrywa w sobie również marchewkę, kapustę pekińską, paprykę czerwoną oraz pora,
  • marchewkami – zamiast pieczarek, dodajemy tutaj startą marchewkę,
  • porem – posiekany dusimy na patelni, a następnie posypujemy nim surowe mięso. Dodajemy cebulę, sos i wszystko pieczemy, tak jak w podstawowym przepisie.

Schab – jakie danie możemy z niego przygotować?

Schab gra główne skrzypce w wielu znanych potrawach, które świetnie sprawdzą się na obiad. Okazuje się, że ich przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:

  • kotlety schabowe – smak tego kultowego dania zna prawie każdy z nas. To rewelacyjny pomysł na szybki i prosty obiad,
  • schab duszony z warzywami – potrawę możemy podać zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystych imprez. Delikatne mięso z warzywami serwujemy w towarzystwie ziemniaczanego puree,
  • schab po szwajcarsku – to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Pod złocistą panierką oprócz mięsa, znajdziemy pyszny, ciągnący się ser żółty oraz plasterek szynki,
  • soczysty schab z grilla – sekretem tej aromatycznej potrawy jest marynata musztardowo–miodowa, którą nacieramy mięso. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne