Łopatka w sosie

Niedzielny obiadek!!

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.29 z 220 głosów)

Składniki:

  • 600-700 g łopatki wieprzowej
  • 2 łyzki mąki
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka mielona słodka
  • liśc laurowy
  • ziele angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki śmietany ( zmieszane z mąką)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso umyć i pokroić w drobne kawałki.
  • Posolić, posypać papryką i pieprzem. Odstawic na 30 min.
  • Przygotowane mięso, każdy kawałek, obtoczyć w mące
  • i obsmażać na oliwie na patelni.
  • Podpieczone wrzucić do garnka. Dodać zoele, liść laurowy,
  • czosnek oraz cebulkę. Dodać kostkę rosołową i podlać lekko wodą.
  • Gotować 1 godz. mieszając co jakiś czas i podlewać wodą, gdy wyparuje.
  • Mięso wyjąć z sosu, który przecieramy przez sito do następnego garnka.
  • Dodajemy śmietanę i podbijamy go. Wrzucamy mięso.
  • Sos wychodzi rewelacyjny. Do ziemniaczków, ryżu, makaronu. Super

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy