Łopatka w sosie

Łopatka w sosie własnym - aromatyczne mięso na rodzinny obiad. Miękkie mięso i aksamitny sos idealnie pasują do klusek mącznych np. kopytek, klusek śląskich oraz surówek i buraczków na ciepło. Przepis, który sprawdzi się u każdego i w każdej kuchni. Zobacz, jak zrobić łopatkę wieprzową w sosie własnym. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne sosy

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.28 z 233 głosów)

Łopatka w sosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Łopatkę wieprzową oczyszczamy z błonek, myjemy w zimnej wodzie, osuszamy za pomocą ręczników papierowych i kroimy w średniej grubości plastry.

  • 2.

    Mięso oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Odstawiamy w takiej suchej marynacie na 20 minut w chłodne miejsce.

  • 3.

    W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, siekamy w kostkę. 

  • 4.

    Mięso obtaczamy w mące. W głębokim, większym rondlu rozgrzewamy olej. Mięso smażymy 1-2 minuty z każdej strony.

  • 5.

    Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz obrane i posiekane ząbki czosnku.

  • 6.

    Zalewamy wodą, aby przykryć mięso. Dusimy na małym ogniu około godziny.

  • 7.

    Łopatkę w sosie serwujemy z dodatkami. Nadmiar sosu zlewamy do słoiczka, można przechowywać go do 7 dni w lodówce.

Porady

  • Jeszcze lepszy smak łopatki uzyskamy, jeśli zamiast wody użyjemy bulionu lub niedzielnego rosołu.
  • Jeśli nie lubicie pikantnych dań - radzimy zmniejszyć ilość ostrej papryki w proszku.
  • Łopatka w sosie pasuje na spotkania rodzinne czy święta - może być podawana z kluskami śląskimi, pieczonymi ziemniakami czy kaszą gryczaną na sypko. Do tego ulubione dodatki np. surówka z kapusty kiszonej czy klasyczna colesław.
  • Sos z łopatki wieprzowej można zabielić śmietaną wymieszaną z odrobiną mąki - będzie bardziej zawiesisty, ale jednocześnie bardziej kaloryczny. Na jedną szklankę płynu z duszonej łopatki trzeba wymieszać 2 łyżki śmietany 18%, z odrobiną soli i 1 łyżką maki pszennej.  
  • Łopatka to podstawowy składnik tego dania, dlatego też postaw na dobrej jakości mięso. Wybierz kawałek średniej wielkości (500-1000 g) o ładnym zapachu i jasnym kolorze. Nie kupuj paczkowanej i pokrojonej łopatki, bo ciężko będzie ocenić jej świeżość. To, czy sięgniesz po mniej lub bardziej tłuste miasto, zależy od twoich preferencji smakowych. Pamiętaj jednak, że im bardziej tłuste mięso, tym dłużej powinno się dusić. 
  • Jeśli chcesz przyśpieszyć czas przygotowania łopatki wieprzowej duszonej pokrój łopatkę na centymetrowe plastry i delikatnie rozbij je tłuczkiem do mięsa, a w połowie duszenia dolej około łyżkę spirytusu. 

Notka redakcyjna

Łopatka duszona z cebulą 


Łopatka to smaczne mięso, które nadaje się do duszenia oraz pieczenia. Często wykorzystywane jest też do przygotowania kotletów mielonych. Jednym z lepszych sposobów użycia łopatki jest przygotowanie jej z cebulą. Jak zrobić łopatkę duszoną z cebulą? Kup ładny kawałek łopatki wieprzowej o wadze około 1 kg. Mięso oczyść z ewentualnych błonek, umyj w zimnej wodzie i osusz. Pokrój mięso na centymetrowe plastry i rozbij młotkiem do mięsa. Zmieszaj ze sobą łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki czosnku w proszku, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczkę tymianku i oprósz każdy kawałek mięsa. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie obierz 3 duże cebule. Pokrój w piórka. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, rozgrzej i podsmaż mięso na dużym ogniu (mięso powinno się delikatnie przyrumienić).  Łopatkę wieprzową przełóż do rondelka, a na patelni (tej samej co mięso) zeszklij cebulę i dodaj do rondla. Na patelnię wlej pół litra bulionu, dodaj 2 listki laurowe, 3-4  ziarenka ziela angielskiego i zagotuj. Zlej płyn do rondelka. Przykryj mięso i duś przez około 40 minut, następnie dodaj łyżkę spirytusu i duś kolejne 30 minut. Łopatka wieprzowa duszona gotowa - wystarczy podać ją z ulubionymi kluskami i surówką. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy