Julia Wiśniewska
4.41 (205)
Sałatka z ryżem i szynką to świetny pomysł na treściwą przekąskę na sylwestra. Sprawdzi się również na spotkaniach rodzinnych, imprezach z przyjaciółmi czy na grillu. Jakościowa wędlina, gotowane jajka i rozmaite warzywa w towarzystwie sosu majonezowego smakują wprost genialnie. To ciekawa alternatywa dla klasycznej sałatki jarzynowej. Można podawać ją solo lub jako dodatek do innych dań.
ryż 120 g
szynka 80 g
konserwowe ogórki 50 g
jajka 240 g
groszek konserwowy 100 g
kukurydza konserwowa 100 g
cebula 80 g
olej 10 g
pieprz 6 g
sól 10 g
majonez 80 ml
Gotowanie ryżu: Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą, chłodną wodą. Do garnka wlewamy około 450 ml wody. Dodajemy szczyptę soli i 10 g oleju. Wsypujemy uprzednio opłukany ryż, zakrywamy pokrywką i czekamy aż całość zacznie wrzeć. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez kolejne 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowy ryż powinien sypką konsystencję.
Gotowanie jajek: Jajka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy do momentu, aż woda zacznie wrzeć. Wówczas zmniejszamy ogień. Po około 8-10 minutach jajka powinny być gotowe. Wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie sałatki z ryżem i szynką: Szynkę konserwową i ogórki kroimy w drobną kostkę. Jajka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na drobno. Cebulę obieramy i sieczemy. Kukurydzę oraz groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Dodajemy sól, pieprz i majonez. Całość dokładnie mieszamy.
Porady
- Do przygotowania sałatki z ryżem i wędliną polecamy użyć domowy majonez.
- Sałatka z ryżem, szynką konserwową będzie smakować najlepiej, jeśli dodamy do niej własnoręcznie zrobioną wędlinę.
- Gotowanie jajek na twardo może ułatwić specjalny minutnik, który umieszcza się w garnku wraz z jajkami. Pokazuje on na bieżąco stopień ugotowania jajek. Przydać może się również stalowy koszyczek w którym umieszcza się jajka. Zapobiega on pękaniu skorupki i rozbijaniu się jajek podczas gotowania.
- Cebulę podaną w przepisie można zastąpić porem. Polecamy spróbować też sałatki z dodatkiem obu składników.
- Jeśli nie przepadacie za smakiem ryżu, możecie zamiast niego dodać do sałatki makaron ugotowany na półtwardo.
- Sałatkę z ryżem i szynką warto przygotować wcześniej. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy składniki zdarzą się przegryźć.
Dzięki dodatkowi gotowanych jajek, szynki i majonezu sałatka jest treściwa i pożywna. Można więc spożywać ją jako osobne danie. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie lub lunch do pracy. Podczas imprez i spotkań rodzinnych polecamy serwować ją w towarzystwie chrupkiego, domowego pieczywa z odrobiną jakościowego masła i sera camembert. To również ciekawy dodatek do tzw. zimnej płyty. Sałatkę z ryżem, jajkiem i szynką można też podawać w towarzystwie dań mięsnych.
Sałatkę z ryżem, jajkiem i szynką można przygotować na wiele sposobów. Świetnie smakuje z dodatkiem pokrojonego w kostkę ananasa lub tartych, kwaśnych jabłek. Polecamy również spróbować sałatki z ryżem i selerem konserwowym. Połączenie ryżu, jajek i majonezu dobrze komponuje się też z grillowanym kurczakiem. Warto spróbować również sałatki z ryżem i tuńczykiem z puszki.
Choć klasyczny przepis na sałatkę z ryżem zawiera jajka, majonez i szynkę, można ją przygotować w wersji wegańskiej. Zamiast jajek polecamy dodać do sałatki marynowane tofu. Charakterystyczny, jajeczny posmak można również uzyskać dodając do sałatki odrobinę soli kala namak. Szynkę konserwową należy zastąpić jej roślinną alternatywą. Smaku nada sałatce wegański majonez. Można skorzystać z gotowego produktu lub przygotować go samodzielnie na bazie mleka sojowego, oleju i octu.