Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to domowa sałatka idealna na świąteczny stół, ale też przyjęcia w domu. Można przygotować ją w miarę szybko i jeść od razu, jednak warto poczekać kilka godzin, aby jej smaki się przegryzły. Sałatka z ryżem i tuńczykiem jest zdrowa, tania i sycąca. Z powodzeniem sprawdzi się jako osobne danie na lekki lunch, ale również jako na przykład farsz do tortilli.

dodany przez: Kulinarna Hania

Sałatki sałatka z ryżem sałatka z tuńczyka Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 150 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ryż ugotowany 1.

    Ryż ugotować według przepisu na pakowaniu. Gotowanie ryżu do sałatki z tuńczyka z ryżem trwa około 15 minut. Po tym czasie należy odcedzić wodę z garnka i wysypać ryż na osobą miskę do ostudzenia.

     

  • tuńczyk w puszcze 2.

    Tuńczyka z puszki w sosie własnym odcedzamy z zalewy. Widelcem dzielimy na cząstki - nie za drobno, o ile nie zależy nam na widocznych kawałkach ryby. Sałatka z tuńczykiem i ryżem będzie prezentować się wtedy ładniej w salaterce.

  • papryka żółta i czerwona 3.

    Kolorowe papryki umyć, usnąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Ogórka umyć, można też obrać ze skórki i pokroić na kostki podobnej wielkości, co paprykę. Sałatka z tuńczyka i ryżu jest prawie gotowa. Rybę i warzywa wymieszać z ostudzonym ryżem w dużej misce.

  • mojonez 4.

    Sałatka z tuńczyka i ryżu najlepiej komponuje się z sosem jogurtowo-majonezowym, który jest banalny w przygotowaniu. Jogurt naturalny, który jest bazą należy wymieszać z 2 łyżkami majonezu i doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos wymieszać delikatnie z sałatką z ryżem i tuńczykiem. 

Porady

  • Sałatka z tuńczyka z ryżem najlepiej będzie smakować z dodatkiem białego ryżu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować jej zdrowszą wersję z ryżem brązowym. Warto jednak pamiętać, że czas jej przygotowania będzie wtedy dłuższy.
  • Ryż należy dobrze wypłukać ze skrobi przed gotowaniem pod zimną, bieżącą wodą. Sałatka z tuńczykiem i ryżem będzie bardziej atrakcyjna – dzięki tej sztuczce ryż nie będzie się sklejał podczas gotowania.
  • Jaki ryż wybrać, aby sałatka z ryżem i tuńczykiem była idealna? Sprawdź: Ryż jaśminowy, basmati czy ryż parboiled – poradnik o ryżu
  • Półmisek lub salaterkę  z sałatką z tuńczyka i ryżem dekorujemy pomidorkami cherry i listkami sałaty lodowej.
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem dobrze będzie smakować również posypana natką pietruszki. Warto rozważyć jej dodanie do dania – można nią posypać sałatkę na talerzu lub wymieszać ze wszystkimi składnikami. 
     

Notka redakcyjna

Sałatka z tuńczykiem i ryżem – jak zrobić?

Sałatka z tuńczykiem i ryżem powinna być przygotowana kilka godzin przed podaniem – dzięki temu wyraźne smaki ryby i sosu mogą się „przegryźć”, a danie smakuje jeszcze lepiej. Pierwszym krokiem jest ugotowanie ryżu zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warto zadbać, aby był on sypki i nierozgotowany. Ugotowany ryż najlepiej odłożyć na osobny talerz, aby szybciej przestygł. Sałatka z tuńczykiem i ryżem najlepiej będzie smakować z białym ryżem. Jeśli ugotujemy go za dużo, warto sprawdzić inne przepisy z ryżem w roli głównej – dobrze sprawdzi się on jako składnik farszów, sałatek czy dodatek do zup. Odsączonego z zalewy tuńczyka należy porwać na mniejsze kawałki – najwygodniej zrobić to widelcem. Warzywa umyć i pokroić w równą kostkę. Dzięki nim sałatka z tuńczyka z ryżem zyskuje przyjemną chrupkość i lekkość. Sałatka z tuńczykiem i ryżem uzupełniona jest przez gęsty jogurtowo-majonezowy sos. Aby przygotować wersję mniej kaloryczną można do sosu dodać połowę majonezu, jednak nie warto rezygnować z niego w zupełności. Majonez dobrze podbija smak składników sałatki z tuńczyka z ryżem.

Szukasz innego przepisu na sałatkę z tuńczykiem? Sprawdź przepis na sałatkę warstwową z tuńczykiem i soczewicą.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy