REKLAMA

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to domowa sałatka idealna na świąteczny stół, ale też jak przekąska na sylwestra lub przyjęcia w domu. Można przygotować ją w miarę szybko i jeść od razu, jednak warto poczekać kilka godzin, żeby jej smaki się przegryzły. Takie połączenie sprawia, że zdrowa, sycąca, a do tego tania. Z powodzeniem sprawdzi się jako osobne danie na lekki lunch, ale również jako farsz do tortilli. Zdradzamy nasz niezawodny przepis.

dodany przez: Kulinarna Ania

Sałatki sałatka z ryżem sałatka z tuńczyka Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 152 głosów)


Sałatka z tuńczykiem i ryżem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ryż ugotowany 1.

    Ryż: ugotować według przepisu na opakowaniu, zazwyczaj trwa to 15 minut. Po tym czasie należy odcedzić wodę z garnka i wysypać ryż na osobą miskę do ostudzenia.

  • tuńczyk w puszcze 2.

    Tuńczyk z puszki: odcedzamy z zalewy (można użyć wersji w sosie własnym lub w oleju bądź oliwie). Widelcem dzielimy mięso na cząstki – nie za drobno, o ile nie zależy nam na widocznych kawałkach ryby. Sałatka z tuńczykiem i ryżem będzie prezentować się wtedy ładniej w salaterce.

  • papryka żółta i czerwona 3.

    Warzywa: kolorowe papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ogórek umyć, można też obrać ze skórki i pokroić na kostki podobnej wielkości, co paprykę. Następnie wymieszać rybę i warzywa z ostudzonym ryżem w dużej misce.

  • mojonez 4.

    Sos: sałatka z tuńczyka i ryżu najlepiej komponuje się z sosem jogurtowo–majonezowym, który jest banalny w przygotowaniu. Jogurt naturalny, który jest bazą, należy wymieszać z 2 łyżkami majonezu i doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami.

Porady

  • Sałatka z tuńczyka z ryżem najlepiej będzie smakować z dodatkiem białego ryżu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować jej zdrowszą wersję z ryżem brązowym. Warto jednak pamiętać, że czas jej przygotowania będzie wtedy dłuższy.
  • Ryż należy dobrze wypłukać ze skrobi przed gotowaniem pod zimną, bieżącą wodą – dzięki tej sztuczce ryż nie będzie się sklejał podczas gotowania.
  • Jaki ryż wybrać, aby sałatka z ryżem i tuńczykiem była idealna? Sprawdź: Ryż jaśminowy, basmati czy ryż parboiled – poradnik o ryżu
  • Półmisek lub salaterkę  z sałatką z tuńczykiem i ryżem i papryką dekorujemy pomidorkami cherry i listkami sałaty lodowej.
  • Sałatka będzie dobrze smakować posypana natką pietruszki lub dodana do środka.
  • Fit sałatka z tuńczykiem i ryżem powstanie, gdy majonez zastąpimy gęstym jogurtem, np. typu greckiego.
  • Jeśli ugotujemy go za dużo, warto sprawdzić inne przepisy z ryżem w roli głównej – dobrze sprawdzi się on jako składnik farszów np. do tortilli, naleśników, sałatek czy dodatek do zup.

Notka redakcyjna

Sałatka z tuńczykiem i ryżem – inne dodatki

W naszym przepisie proponujemy sałatkę z tuńczykiem i ryżem i papryką z dodatkiem ogórka. Jednak można ją przygotować w wielu wersjach, dodając swoje ulubione składniki. Naszą bazę stanowi tutaj ryż i tuńczyk. Popularną odmianą tej sałatki jest wariant z jajkami ugotowanymi na twardo i z kukurydzą. Często pojawia się też fasola czerwona, może być z puszki lub ugotowana samodzielnie – co zdecydowanie wpływa na poprawę smaku. Ogórek świeży można zastąpić konserwowym, a nawet kiszonym, najlepiej z domowych przetworów. Tuńczyk wyśmienicie komponuje się również z ananasem, z puszki lub świeżym – będzie to nieco bardziej słodka odmiana tej sałatki, a nawet z rodzynkami.

W sałatce z tuńczykiem i ryżem można pobawić się też smakiem sosu. Dobrze pasuje tutaj również sam majonez lub z dodatkiem musztardy, która ciekawie zaostrzy to danie. Sprawdzi się też sos czosnkowy, sos ziołowy, a nawet sos curry, wtedy całość zyska orientalną nutę. Naszą sałatkę odmienimy, dodając do niej oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy