Sałatka z tuńczykiem i ryżem to łatwa i szybka przystawka, idealna na świąteczny stół lub poczęstunek dla gości. Połączenie ryżu, tuńczyka i kolorowych warzyw to zdrowa, sycąca, a do tego niedroga propozycja. Z powodzeniem sprawdzi się jako osobne danie na lekki lunch, ale również jako farsz do tortilli czy naleśników. Jak zrobić sałatkę z tuńczyka z ryżem? Zobaczcie ten prosty i szybki przepis.
AdobeStock
(średnia 4.49 z 154 głosów)
Ryż: 100 gramów ziarenek gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dodatki: jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i lekko rozdrabniamy widelcem.
Warzywa: paprykę myjemy, wydrążamy z pestek, a następnie kroimy w kostkę. W podobne kawałki kroimy również ogórki kiszone. Kukurydzę odcedzamy z zalewy, a szczypiorek drobno siekamy.
Sos: jogurt naturalny mieszamy z majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem: w dużej misce łączymy ostudzony ryż z tuńczykiem, jajkami i wszystkimi warzywami. Dodajemy sos, posiekany szczypiorek i delikatnie wszystko mieszamy.
Porady
W naszym przepisie proponujemy sałatkę z tuńczykiem i ryżem i papryką z dodatkiem kiszonego ogórka. Jest to jednak tylko jeden z wielu pomysłów na to danie. Sałatka z tuńczykiem może być przyrządzana na dziesiątki sposobów, z wykorzystaniem przeróżnych dodatków. Bazę w postaci gotowanego ryżu i ryby z puszki można urozmaicić dowolnymi warzywami, ziołami, serami czy orzechami.
Popularną odmianą tej sałatki jest wariant z selerem naciowym. Wśród składników często pojawia się też fasola czerwona, zarówno ta z puszki, jak i ugotowana samodzielnie. Dodatkowym elementem może być również tarty żółty ser. Oprócz dodatków można stosować także zamienniki. Jeśli nie macie świeżej papryki, z powodzeniem sprawdzi się tu także ta konserwowa. Z kolei ogórki kiszone można zastąpić małosolnymi, a nawet świeżymi.
Jeśli chodzi o zioła, do tego przepisu najlepiej pasować będzie natka pietruszki i świeży koperek. Dobrym wyborem będzie także sałatka z ryżem i tuńczykiem i szczypiorkiem.
Jeśli lubicie wytrawne dania ze słodką nutą, z pewnością spodoba się wam też sałatka z tuńczykiem, ryżem i ananasem. Możemy użyć zarówno tego z puszki, jak i świeżego owocu. Słony tuńczyk wyśmienicie komponuje się także ze słodyczą bakalii, dlatego warto dorzucić do miski także suszoną żurawinę lub morele. Doskonale smakuje też sałatka z ryżem, tuńczykiem i rodzynkami.
W sałatce z tuńczykiem i ryżem można pobawić się też smakiem sosu. Dobrze pasuje tutaj zarówno sam majonez, jak i jego mieszanka z jogurtem, ketchupem czy dodatkiem musztardy. Sprawdzi się tu też sos czosnkowy, sos ziołowy, a nawet sos curry, wtedy całość zyska orientalną nutę. Jeśli od ciężkich sosów wolicie te lekkie, to sałatkę możecie podać także z dodatkiem winegretu lub zwykłej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Na wszelkiego rodzaju okazje, świetnym wyborem będzie sałatka warstwowa z tuńczykiem i ryżem. Oprócz wspaniałego smaku taka wersja wyróżnia się dodatkowo efektownym wyglądem, więc będzie pięknie prezentowała się na świątecznym lub imprezowym stole. Musimy jednak pamiętać, że tego typu przepis wymaga dużej i głębokiej szklanej miski, gdyż kolorowe poziomy warzyw, ryżu i ryby najlepiej wyglądają w przezroczystym naczyniu.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem na krakersach to kolejna ciekawa odsłona klasycznej receptury. Wygląda pięknie, smakuje doskonale, a do tego ma znacznie ciekawszą strukturę. Przełamanie miękkiego ryżu chrupiącą warstwą krakersów daje znacznie ciekawsze doznania smakowe. Jeśli nie macie pod ręką krakersów, podobny efekt osiągniecie, posypując warstwową sałatkę na wierzchu chipsami.
Komentarze