Sałatka nicejska z anchois

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 310 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Sałatka nicejska z anchois

Z rybami i owocami morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
310 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 żółte papryki
  • 4 pomidory
  • cebula
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 2 jajka na twardo
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 10 filecików anchois
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • liście sałaty lodowej
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Pomidory umyć, pokroić w ósemki. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki.
  2. Fasolkę opłukać, zblanszować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą. Osączyć, pokroić na nieduże kawałki.
  3. Na liściach sałaty ułożyć paprykę, pomidory, fasolkę, jajka, krążki cebuli, fileciki anchois i oliwki.
  4. Ocet połączyć z oliwą, sokiem z cytryny, doprawić do smaku, wymieszać. Sałatkę polać sosami przybrać listkami bazylii.
jajka sałatka wegetariańska fasolka szparagowa anchois sałatka nicejska sałatka z anchois
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze