Zupa z krewetek

Zupa z krewetek

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 175 głosów)

Składniki:

  • 1 kg całych surowych krewetek
  • czosnkowy sos chili TaoTao
  • 5 dag czerwonego curry TaoTao
  • 4 liście limonki
  • źdzbło trawy cytrynowej
  • 2 dag kurkumy
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag marchewki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • pęczek swieżej kolendry

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przepis na - Zupa z krewetek
  • Krewetki obieramy ze skorupek, czyścimy i marynujemy minimum pół godziny w czosnkowym sosie chili.  Skorupki płuczemy i przesmażamy wraz z główkami na ostrym ogniu w garnku, dodając pastę czerwone curry, liście limonki i trawę cytrynowa z kurkumą. Przesmażone skorupy z przyprawami zalewamy 2 l wody i doprowadzamy do wrzenia.
  • Osobno przesmażamy na oleju marchewkę i por pokrojone w cienkie plasterki. Bulion przecedzamy przez gęste sito, dodajemy przesmażone warzywa i wlewamy mleko kokosowe. Przyprawiamy sola i pieprzem. Krewetki przesmażamy i dodajemy do bulionu tuż przed podaniem (nie gotujemy już z krewetkami, gdyż zrobią się twarde). Świeżą kolendrę siekamy i dodajemy do zupy na samym końcu.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy