Zupa z krewetek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na - Zupa z krewetek
Krewetki obieramy ze skorupek, czyścimy i marynujemy minimum pół godziny w czosnkowym sosie chili. Skorupki płuczemy i przesmażamy wraz z główkami na ostrym ogniu w garnku, dodając pastę czerwone curry, liście limonki i trawę cytrynowa z kurkumą. Przesmażone skorupy z przyprawami zalewamy 2 l wody i doprowadzamy do wrzenia.
Osobno przesmażamy na oleju marchewkę i por pokrojone w cienkie plasterki. Bulion przecedzamy przez gęste sito, dodajemy przesmażone warzywa i wlewamy mleko kokosowe. Przyprawiamy sola i pieprzem. Krewetki przesmażamy i dodajemy do bulionu tuż przed podaniem (nie gotujemy już z krewetkami, gdyż zrobią się twarde). Świeżą kolendrę siekamy i dodajemy do zupy na samym końcu.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze