Sałatka ziemniaczana z cukinią i kaparami

Zwykłe ziemniaki zyskują nowy charakter dzięki dodatkom. Słone kapary i delikatna cukinia urozmaicą przecież każde proste danie.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg małych, jednakowej wielkości ziemniaków
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki drobnych kaparów z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 + 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • sól
  • pieprz
  • cukinia
  • 1/2 szklanki bulionu albo rosołu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinach, w osolonej wodzie. Natkę siekamy, większą jej część miksujemy z kaparami, czosnkiem, 6 łyżkami oliwy, octem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinię kroimy w krótkie słupki, mieszamy z 2 łyżkami oliwy, oprószamy solą i pieprzem, zalewamy bulionem lub rosołem, gotujemy 2 min. Odcedzamy, zachowując bulion, który mieszamy ze zmiksowaną pastą.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, jeszcze mocno ciepłe przecinamy na połówki, mieszamy z cukinią, zalewamy sosem, mieszamy, odstawiamy na 1 godz. Mieszamy z resztą natki, ew. przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
sałatka cukinia ziemniaki sałatka ziemniaczana kapary
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy