Ryba w sosie pomidorowym

Filety rybne z warzywami.

rybaSosyPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 168 głosów)

Składniki:

  • 1 kg filetów np z morszczuka
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 1 duża cebula
  • mąka ziemniaczana,sól,pieprz
  • olej do smażenia
  • SOS :
  • 2 szkl.wody
  • 6 łyżek octu 6%
  • 1/2 szkl.oleju
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 3 łyzki keczupu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Rybę pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć obtaczać w mące ziemniaczanej i usmażyć na głębokim tłuszczu.
  • Ogórki zetrzeć lub pokroić w cienkie plasterki.
  • Paprykę pokroić w słupki a cebulę w drobną kostkę.
  • W garnuszku wymiaszać składniki zalewy pamiętając by ddodać zimną wodę bo po dodaniu mąki ziemniaczanej mogą zrobic się kluski, a to nie jest wskazane - zagotować i ostudzić.
  • Na dno salaterki układać rybę na przemian z papryką,ogórkami i cebulą do wykorzystania składników a następnie wlać zimny sos i wstawić do lodówki.
  • Najlepiej podawać na drugi dzień.
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy