Wegańska "ryba" po grecku

Przepis na tradycyjną wigilijną potrawę w roślinnej wersji jest bardzo prosty. W smaku nie do odróżnienia od oryginalnego dania, stanowi pyszną alternatywę dla wegan.

Ocena:

(średnia 4.51 z 168 głosów)

Składniki:

  • 2 cebule
    4 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
    1 duży korzeń pietruszki starty na tarce o grubych oczkach
    1/2 selera startego na tarce o grubych oczkach
    ½ pora- biała i zielona część
    300 g koncentratu pomidorowego
    1 łyżka sosu sojowego
    3 listki laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka majeranku
    1 arkusz glonów nori lub kilka listków wakame zmielonych na proszek w młynku do kawy lub bardzo drobno posiekanych
    1 szklanka wody
    sól

  • pieprz i biały pieprz
    olej do smażenia
    1 paczka kotletów sojowych „a la schabowe”
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Kroki wykonania:

  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę oraz starte na tarce warzywa

  • posiekanego pora wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy warzywa się podsmażą
  • dodajemy koncentrat pomidorowy rozrobiony w szklance wody. Przykrywamy wszystko i na małym ogniu dusimy do miękkości
  • a następnie doprawiamy do smaku solą
  • pieprzem czarnym i białym
  • słodką papryką oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Z gotowego sosu wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe. Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem z pokruszonymi glonami i sosem sojowym na czas podany na opakowaniu (ok 15-20 minut). Gdy kotlety są już miękkie
  • odcedzamy je z zalewy. W naczyniu
  • w którym będziemy podawać nasze danie
  • wykładamy na dno cienka warstwę sosu warzywnego
  • odsączone kotlety sojowe
  • a na wierzch pozostałą część sosu. Danie można podawać na ciepło - po podpieczeniu w piekarniku ok 10 minut w temperaturze 160 stopni lub na zimno
  • po kilku godzinach w lodówce
  • aby smaki się przegryzły.

     

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy