Przepis na tradycyjną wigilijną potrawę w roślinnej wersji jest bardzo prosty. W smaku nie do odróżnienia od oryginalnego dania, stanowi pyszną alternatywę dla wegan.
(średnia 4.49 z 175 głosów)
2 cebule
4 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
1 duży korzeń pietruszki starty na tarce o grubych oczkach
1/2 selera startego na tarce o grubych oczkach
½ pora- biała i zielona część
300 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
3 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 arkusz glonów nori lub kilka listków wakame zmielonych na proszek w młynku do kawy lub bardzo drobno posiekanych
1 szklanka wody
sól
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę oraz starte na tarce warzywa
Komentarze