Wegańska "ryba" po grecku

Przepis na tradycyjną wigilijną potrawę w roślinnej wersji jest bardzo prosty. W smaku nie do odróżnienia od oryginalnego dania, stanowi pyszną alternatywę dla wegan.

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 cebule
    4 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
    1 duży korzeń pietruszki starty na tarce o grubych oczkach
    1/2 selera startego na tarce o grubych oczkach
    ½ pora- biała i zielona część
    300 g koncentratu pomidorowego
    1 łyżka sosu sojowego
    3 listki laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka majeranku
    1 arkusz glonów nori lub kilka listków wakame zmielonych na proszek w młynku do kawy lub bardzo drobno posiekanych
    1 szklanka wody
    sól, pieprz i biały pieprz
    olej do smażenia
    1 paczka kotletów sojowych „a la schabowe”
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę oraz starte na tarce warzywa, posiekanego pora wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy koncentrat pomidorowy rozrobiony w szklance wody. Przykrywamy wszystko i na małym ogniu dusimy do miękkości, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i białym, słodką papryką oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Z gotowego sosu wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe. Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem z pokruszonymi glonami i sosem sojowym na czas podany na opakowaniu (ok 15-20 minut). Gdy kotlety są już miękkie, odcedzamy je z zalewy. W naczyniu, w którym będziemy podawać nasze danie, wykładamy na dno cienka warstwę sosu warzywnego, odsączone kotlety sojowe, a na wierzch pozostałą część sosu. Danie można podawać na ciepło - po podpieczeniu w piekarniku ok 10 minut w temperaturze 160 stopni lub na zimno, po kilku godzinach w lodówce, aby smaki się przegryzły.

     

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy