Orzechowe batony

Orzechowe batony są nie tylko słodkie, ale i pożywne. To dobry pomysł na drugie śniadanie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

batony

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 146 głosów)

Orzechowe batony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Spód: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Na umieszczonej na środku piekarnika blasze rozkładamy folię aluminiową i lekko spryskujemy wodą (pamiętajmy, aby zostawić więcej folii po krótszych bokach blachy – posłużą jako „uchwyty” podczas zdejmowania ciasta).

  • 2.

    W malakserze migdały drobno mielemy razem z gruboziarnistym cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól (3 g), mielemy pulsacyjnie.

  • 3.

    Dodajemy masło (150 g) i miksujemy, aby uzyskać kulki wielkości małych ziaren grochu, 5 do 6 sekundowych impulsów.

  • 4.

    Dodajemy jajko i miksujemy, aż ciasto zacznie sklejać się w duże grudy. Palcami rozprowadzamy je na przygotowanej folii, pozostawiając od brzegów ok. 2–3 cm. Zębami widelca nakłuwamy ciasto. Pieczemy 15–20 min, aż zrumieni się na krawędziach, a na środku będzie nieco bledsze. Odstawiamy do schłodzenia.

  • 5.

    Wierzch: cukier, masło, miód i sól (3 g) wkładamy do rondelka, na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Powoli i ostrożnie dodajemy śmietanę, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wanilię i orzechy, mieszamy.

    Mieszaninę orzechów wylewamy na przygotowany spód i równomiernie rozprowadzamy za pomocą szpachelki. Przechylamy blachę, aby pomóc rozlać płyn do krawędzi i narożników.

    Pieczemy ok. 20 min, aż polewa zacznie lekko bulgotać. Za pomocą uchwytów z folii wyjmujemy ciasto z piekarnika i umieszczamy na kratce do całkowitego ostygnięcia. Przekładamy wszystko na deskę i kroimy ostrym nożem na 16 batonów. Przed podaniem pamiętajmy, aby obrać batony z folii.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy