Risotto z sosem sojowym

Proste i szybkie w wykonaniu danie

risotto

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 197 głosów)

Składniki:

  • 1 duża czerwona cebula
  • 5 średniej wielkości pieczarek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 kolorowa papryka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 kostka paprykowa ostra
  • 2 torebki ryżu
  • 2 listki laurowe do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Pieczarki, cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Ryż wstawiamy, aby się ugotował (według przepisu na opakowaniu). W tym samym czasie na rozgrzeny na patelni olej wrzucamy cebulkę. Solimy ją i dodajemy pieprzu. Potem dosypujemy pieczarki i paprykę, a na koniec fasolę i kukurydzę.Wszytko cały czas mieszamy. Dodajemy oregano, majeranek, i kostkę paprykową i znów mieszamy. Potem dolewamy sos sojowy, mieszamy po raz kolejny. Na koniec dodajemy pieprz i sól do smaku. Po ugotowaniu ryżu i usmązeniu warzyw do głębokiego talerza wsypujemy najpierw ryż, a potem warzywa. Przed podaniem układamy 2 listki laurowe do dekoracji. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy