Risotto z sosem śmietanowo-ziołowym

Przepis na ryż z warzywami i pieczarkami smażonymi z sosem śmietanowo-ziołowym

Dodany przez:

Risotto z sosem śmietanowo-ziołowym

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 torebka ryżu
  • 3 nieduże pomidory
  • 1 malutki, świeży ogórek
  • 1 cebula
  • niewielki kawałek białej części pora (ok 6 cm)
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 opakowanie śmietany 12%
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżka suszonego szczypiorku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 4 łyżki czerwonej czubrycy
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Śmietanę wymieszać z suszonym koperkiem, majerankiem oraz szczypiorkiem. Ryż ugotować i odcedzić. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Ogórka, pora i pomidory umyć i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić warzywa i grzyby. Wymieszać doprawić solą i pieprzem. Gdy się lekko podduszą dodać ryż i wymieszać. Następnie dodać sos śmietanowo-ziołowy i wymieszać. Doprawić 4 łyżkami czerwonej czubrycy. Smacznego!
Grzyby warzywa obiad wegetariańska ryż risotto śmietanowy ryżotto ziołowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze