Racuchy drożdżowe z wiśniami i jabłkiem

Przepyszne tradycyjne racuchy mojej mamy!

DeseryracuchyPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 195 głosów)

Składniki:

  • Ostrzegam, że podaję je tak ,,na oko" bo nie wiem ile dokładnie wszystkiego dałam :-D
  • *1/4 małej kostki drożdży
  • *3/4 kg mąki
  • *łyżka cukru
  • *szczypta soli
  • *3/4-litr mleka
  • *dżem wiśniowy
  • *2 duże jabłka

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Mama robi tak: podgrzewa pół szklanki mleka (ma być ciepłe-Nie gorące!!!) wrzuca do niego drożdże i dokładnie rozciera. Dodaje cukier, sól i mąkę aby miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn wyrośnie łączy go z resztą mleka i mąką aby ciasto miało podobną konsystencję ale było tego więcej. Dokładne rozciera to drewnianą łyżką i gdy ciasto jest jednolite pozostawia do wyrośnięcia( niby powinno podwoić objętość ale ono jest dość rzadkie więc nie wiem czy tak się stało, co prawda gdy postawiłam miskę z ciastem przy gorącej patelni to prawie mi uciekło no ale...). Następnie Mamninka (a za nią i ja) dzieli ciasto na pół i do jednej części dodaje wiśnie... a druga zostawia :-D. Smażymy je na dość głębokim tłuszczu. Na ciasto bez wiśni kładziemy plasterek jabłka posypany cynamonem. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem z cynamonem - choć jeśli o to chodzi jest duża dowolność. niektórzy jedzą z sosami owocowymi inni z bita śmietaną. A ja lubię ze zwykłym cukrem (nie pudrem)!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy