Grzybowy quiche

Przygotowanie: 1 godz.
Pieczenie: 30 min
Porcja: 390 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
390 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 166 głosów)

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • łyżeczka soli
  • 30 dag grzybów (podgrzybków, koźlarzy, gąsek, opieiek)
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 100 ml bulionu z kostki
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki masła
  • 5 jajek
  • 300 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Grzybowy quiche - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: mąkę przesiać, dodać schłodzone masło i sól, posiekać nożem. Wlać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię, wstawić na 30 minut do lodówki.
  • Nadzienie: grzyby oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Cebule i czosnek obrać, posiekać.
  • Masło stopić w rondlu, wrzucić grzyby, dusić 15 minut. Dodać cebulę i czosnek, dusić kilka minut. Szczypiorek posiekać, dodać do grzybów, wlać bulion i sos sojowy, przyprawić. Dusić kilka minut, aż sos zgęstnieje. Ostudzić.
  • Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę, piec 15 minut w temp. 200 C.
  • Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić do smaku. Na ciasto wyłożyć grzyby, zalać masą jajeczną, piec 30 minut w temperaturze 200 C.

Kalorie: 390

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy