Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 30–40 minut
Porcja: 485 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
CIASTO:
10 dag mąki
5 dag masła
1/4 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania formy
FARSZ:
cukinia
cebula
puszka tuńczyka w sosie własnym
łyżeczka masła
łyżka oliwy
3 jajka
gałka muszkatołowa
200 ml śmietany 18-proc.
10 dag tartego sera
sól, pieprz
Quiche z tuńczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: z mąki, masła, 3 łyżek wody i soli szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią, wstawić do lodówki
mniej więcej na 2 godziny.
Farsz: cebulę obrać, drobno posiekać. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie z masłem zeszklić cebulę. Dodać cukinię, doprawić solą, pieprzem i gałką. Smażyć kilka minut.
Tuńczyka starannie osączyć z zalewy. Doprawić pieprzem, wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować. Wyłożyć natłuszczoną formę do tart. Nakłuć widelcem. Piec 10 minut w temp. 220°C.
Na ciasto wyłożyć cukinię i tuńczyka. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać ser. Wymieszać, doprawić. Masą zalać cukinię. Piec ok. 25 min w temperaturze 200°C. Podawać na ciepło.
Na wiele sposobów
Klasyczna wersja z jajkami i boczkiem pochodzi z Lotaryngii. Quiche przyrządza się także z warzywami, mięsem, łososiem.