Quiche z tuńczykiem

Ocena:

4.43 (199)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 30–40 minut
Porcja: 485 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • CIASTO:
  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • FARSZ:
  • cukinia
  • cebula
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • łyżeczka masła
  • łyżka oliwy
  • 3 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • 200 ml śmietany 18-proc.
  • 10 dag tartego sera
  • sól, pieprz

Quiche z tuńczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: z mąki, masła, 3 łyżek wody i soli szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią, wstawić do lodówki
  • mniej więcej na 2 godziny.
  • Farsz: cebulę obrać, drobno posiekać. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w kostkę.
  • Na rozgrzanej oliwie z masłem zeszklić cebulę. Dodać cukinię, doprawić solą, pieprzem i gałką. Smażyć kilka minut.
  • Tuńczyka starannie osączyć z zalewy. Doprawić pieprzem, wymieszać.
  • Ciasto cienko rozwałkować. Wyłożyć natłuszczoną formę do tart. Nakłuć widelcem. Piec 10 minut w temp. 220°C.
  • Na ciasto wyłożyć cukinię i tuńczyka. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać ser. Wymieszać, doprawić. Masą zalać cukinię. Piec ok. 25 min w temperaturze 200°C. Podawać na ciepło.
  • Na wiele sposobów
  • Klasyczna wersja z jajkami i boczkiem pochodzi z Lotaryngii. Quiche przyrządza się także z warzywami, mięsem, łososiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne