Quiche z tuńczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: z mąki, masła, 3 łyżek wody i soli szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią, wstawić do lodówki
mniej więcej na 2 godziny.
Farsz: cebulę obrać, drobno posiekać. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie z masłem zeszklić cebulę. Dodać cukinię, doprawić solą, pieprzem i gałką. Smażyć kilka minut.
Tuńczyka starannie osączyć z zalewy. Doprawić pieprzem, wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować. Wyłożyć natłuszczoną formę do tart. Nakłuć widelcem. Piec 10 minut w temp. 220°C.
Na ciasto wyłożyć cukinię i tuńczyka. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać ser. Wymieszać, doprawić. Masą zalać cukinię. Piec ok. 25 min w temperaturze 200°C. Podawać na ciepło.
Na wiele sposobów
Klasyczna wersja z jajkami i boczkiem pochodzi z Lotaryngii. Quiche przyrządza się także z warzywami, mięsem, łososiem.
Komentarze