pomidory w słoikach

Na zimę na zupę pomidorową z pomidorów gruntowych...

Przetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.47 z 192 głosów)

Składniki:

  • 5 kg pomidorów gruntowych
  • sól kamienna ( 1,5 łyżki na 1 litr wody )
  • woda

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotować słoiki o pojemności 0,5 l.
  • Pomidory umyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
  • Jeśli są duże to na ósemki.
  • Każdy słoik napełnić pokrojonymi pomidorami.
  • Wodę rozmieszać z solą ( 1,5 łyżki soli na 1 litr wody ) i zalać pomidory do 3/4 wysokości.
  • Zakręcić słoiki zakrętkami.
  • Pasteryzować 10 minut od zagotowania wody.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy