Ciasto aniołek to pyszny i prosty w przygotowaniu przekładaniec - ten sprawdzony przepis spodoba się wielbicielom delikatnych, kokosowych wypieków. Wierzch ciasta aniołek posypuje się wiórkami kokosowymi, można go udekorować pralinkami. Osobliwa nazwa tego wypieku wzięła się stąd, że wszystkie jego składniki mają jasną barwę, a dodatkowo wiórki kokosowe na jego wierzchu mają za zadanie imitować skrzydła. Aniołek z powodzeniem może być serwowany na przyjęciach, świętach i spotkaniach w gronie rodzinnym. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na ciasto aniołek, które zawsze się udaje!
fot. Studio Fotografii Artur Rogalski
(średnia 4.51 z 168 głosów)
Przepis na ciasto aniołek zaczynamy od przygotowania spodu. Najpierw jajka (2 szt.) mieszamy ze śmietaną (200 gl) oraz cukrem (110 g) i całość ubijamy mikserem. Następnie masło (125 g) mieszamy z mąką pszenną (500 g) i sodą (5 g), a następnie łączymy składniki sypkie z miksowaną masą. Dalej ciasto dzielimy na cztery jednakowe części i pieczemy wszystko osobno.
Dalej zabieramy się za krem do ciasta aniołek – jaja (3 szt.) miksujemy ze śmietaną (50 g) i aromatem. Natomiast w rondelku gotujemy mleko z cukrem (110 g), 1 łyżką mąki (15 g) i masłem (250 g) i stopniowo dodajemy do nich zmiksowane jaja. Chwilę gotujemy aż całość zgęstnieje - konsystencja jak budyń. Następnie gorącą masę przekładamy na placki i smarujemy wierzch ciasta, po czym wstawiamy do lodówki. Na koniec ciasto aniołek zdobimy wiórkami kokosowymi i opcjonalnie pralinkami kokosowymi jak rafaello.
Porady
- W pierwotnym przepisie na ciasto aniołek znajdował się amoniak, który nadaje wypiekom charakterystycznej – bąbelkowej – struktury, a jednocześnie sprawia, że nasze ciasto jest przyjemnie chrupiące. Podobnymi właściwościami charakteryzuje się proszek do pieczenia i soda oczyszczona.
- Wierzch ciasta aniołek możemy udekorować nie tylko wiórkami kokosowymi, ale również świeżymi owocami czy też galaretką owocową. W naszym przepisie polecamy chrupiące pralinki kokosowe (gotowe lub przygotowane samodzielnie)
Istnieje co najmniej kilka wariacji na temat ciasta aniołek, różniących się od siebie zarówno listą składników, jak i sposobem wykonania. Dużą popularnością – ze względu na oszczędność czasu – cieszy się ciasto aniołek bez pieczenia. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a przy tym nie zajmuje zbyt dużo czasu, co stanowi jego niewątpliwą zaletę. Możemy je przygotować na spodzie z herbatników bądź kruchych ciasteczek. Wystarczy ułożyć równo herbatniki w brytfance i zalać je masą śmietankową, a następnie posypać obficie wiórkami kokosowymi. Kolejnym ważnym krokiem jest włożenie ciasta aniołek do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Komentarze