Zupa z czerwonej fasoli z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom roślin strączkowych. Jest zdrowa, smaczna i syci na długo. Do tego nawet w wegetariańskiej wersji stanowi bogate źródło białka. Fasolowa największą popularnością cieszy się na Śląsku. Można przyrządzić na kilka różnych sposobów, a w każdym z nich jest równie pyszna. Poniżej podajemy nasz sprawdzony przepis.
iStock
(średnia 4.52 z 159 głosów)
Przygotowanie wywaru: Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka, zalewamy 1l wody i gotujemy do miękkości (przez około 20–25 minut). Do zupy dodajemy połowę fasoli czerwonej z puszki wraz z zalewą. Całość miksujemy przy pomocy blendera ręcznego.
Zupa z czerwonej fasoli: Do zblendowanego wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy. Dolewamy 350 ml wrzątku. Zupę cały czas gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy i sieczemy na drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulkę na złoto i dorzucamy ją do fasolowej. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy się zarumieni, dodajemy ją do zupy wraz z pozostałą fasolą. Całość doprawiamy do smaku, posypujemy posiekaną zieleniną. Podajemy z kluskami lub innymi, ulubionymi dodatkami.
Porady
- Zupę z czerwonej fasoli z puszki można też przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć dodatek kiełbasy. Równie dobrze smakuje ona na bazie bulionu warzywnego z tego przepisu.
- Wywar do zupy z czerwonej fasoli można też ugotować na wędzonych żeberkach wieprzowych, które nadadzą całości fantastycznego aromatu. Bulion z kości wołowych również sprawdzi się bardzo dobrze.
- Smak śląskiej zupy z czerwonej fasoli świetnie podkreśli dodatek jakościowego boczku. Fasolową można też doprawić czosnkiem, zielem angielskim czy liśćmi laurowymi.
- Odpowiednio przechowywana zupa z czerwoną fasolą zachowa świeżość przez około 5 dni. Można ją również zamrozić. Wówczas będzie nadawała się do spożycia przez kolejne 4 tygodnie.
- Jeśli przygotujecie fasolową z czerwonej fasoli w większej porcji, na drugi dzień możecie w łatwy sposób przerobić ją na rozgrzewającą zupę meksykańską. Wystarczy dodać do niej mięso mielone, pomidory w puszcze, kukurydzę i odrobinę pikantnych przypraw.
Zupa z fasoli czerwonej może być gotowana ze świeżych lub suszonych ziaren. W drugim przypadku należy je odpowiednio wcześniej namoczyć. Najczęściej przygotowuje się ją na bazie wędzonych żeberek lub jakościowej kiełbasy, ale jeśli użyjecie w tym celu bulionu warzywnego efekt końcowy będzie równie smaczny.
Prostszym i szybszym rozwiązaniem jest przyrządzenie zupy fasolowej z czerwonej fasoli z puszki. Należy jednak pamiętać, że fasola konserwowa jest znacznie bardziej miękka niż jej świeża czy suszona wersja, więc dodaje się ją dopiero pod koniec gotowania.
W zależności od tego, jakich składników użyjecie do przygotowania fasolowej, możecie uzyskać zupełnie inne danie. Wiejska zupa z czerwonej fasoli będzie pełna różnych warzyw i aromatycznych, świeżych ziół wprost z ogródka. Z kolei z połączenia czerwonej fasoli z mielonym mięsem, bulionem, kukurydzą i ostrą papryczką wyjdzie pyszna zupa meksykańska.
By przygotować śląską zupę z czerwonej fasoli z puszki wystarczy dodać do niej jakościową kiełbasę lub wędzony boczek. Można też pokusić się o ugotowanie jej na wędzonych żeberkach. Jeszcze innym pomysłem jest zupa krem z czerwonej fasoli. W tym przypadku wystarczy ugotować marchew, ziemniaki, pietruszkę oraz fasolę do miękkości, a następnie zblendować całość i doprawić do smaku.
Zupę z czerwonej fasoli można podawać na wiele sposobów, w zależności od indywidualnych upodobań. Jedni wolą bardziej pikantną, inni łagodna, lekką i klarowną bądź gęstą i pełną różnorodnych składników. Już po ugotowaniu można ją zaprawić śmietaną lub jogurtem.
Smak zupy fasolowej z ziemniakami świetnie komponuje się boczkiem oraz innymi rodzajami mięsa. Można np. wrzucić do niej kawałki mięsa z żeberka, które posłużyło do ugotowania wywaru. Taka treściwa zupa, podana dodatkowo z kromką chleba lub kawałkiem bułki pełnoziarnistej, może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad. Jest doskonała zwłaszcza na chłodne jesienne lub zimowe dni.
Jeżeli zdecydujecie się na ugotowanie zupy z czerwonej fasoli wegetariańskiej, polecamy zaserwować ją z dodatkiem makaronu. Dzięki temu będzie sycić na długie godziny. Można też podawać ją z kluskami lanymi lub ryżem.
Zmiksowana na gładki krem, zupa z czerwoną fasolą, będzie doskonale smakować z grzankami lub groszkiem ptysiowym, albo z plasterkiem podsmażonego boczku. Można też wrzucić do niej kilka niezblendowanych fasolek. Często serwuje się ją także w towarzystwie świeżego pieczywa, delikatnie posmarowanego masłem.
Komentarze