Powidła węgierkowe

Domowe powidła

Przetworypowidła

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 188 głosów)

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Słoiki wyparzyć. Śliwki umyć
  • przekroić na połówki
  • wyjąć pestki. Włożyć do garnka
  • podlać kilkoma łyżkami wody i rozgotować na małym ogniu. Często mieszać. Gdy masa zgęstnieje i ściemnieje dodać cukier i dalej gotować do całkowitego rozpuszczenia i zgęstnienia. Przełożyć do słoików
  • zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: