Powidła śliwkowe

W sezonie śliwkowym jednym z koniecznych przetworów są powidła. Prawdziwe, domowe.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 220 gr śliwek fioletowych np. węgierek (z pestkami)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kg cukru żelującego (1:1)

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, wypestkować, każdą połówkę przekroić na pół. Włożyć do dużej miski, zasypać białym cukrem i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce (można zostawić na noc).
  2. Następnego dnia przecedzić śliwki przez sito, zachować sok* z owoców.
  3. W garnku z grubym dnem umieścić śliwki, doprowadzić do gotowania, od czasu do czasu zamieszać.
  4. Kiedy owoce zaczną się gotować wsypać cukier żelujący (spróbować, jeśli śliwki są bardzo kwaśne może się okazać, że trzeba dosypać odrobinę zwykłego cukru).
  5. Gotować bez przykrycia na małym ogniu ok. 40 - 60 min. Często mieszać.
  6. Przygotować słoiki z zakrętkami, czyste i suche.
  7. Gorącymi powidłami napełniać słoiki od razu zakręcać i odwracać do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  8. Zimne powidła przechowywać w chłodnym i jeśli to możliwe ciemnym miejscu (w pozycji zakrętką do góry).
  9. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
przetwory piernik Dżem śliwki powidła
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze