Powidła śliwkowe

W sezonie śliwkowym jednym z koniecznych przetworów są powidła. Prawdziwe, domowe.

Przetworydżemypowidła

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 170 głosów)

Składniki:

  • 220 gr śliwek fioletowych np. węgierek (z pestkami)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kg cukru żelującego (1:1)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śliwki umyć
  • wypestkować
  • każdą połówkę przekroić na pół. Włożyć do dużej miski
  • zasypać białym cukrem i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce (można zostawić na noc).
  • Następnego dnia przecedzić śliwki przez sito
  • zachować sok* z owoców.
  • W garnku z grubym dnem umieścić śliwki
  • doprowadzić do gotowania
  • od czasu do czasu zamieszać.
  • Kiedy owoce zaczną się gotować wsypać cukier żelujący (spróbować
  • jeśli śliwki są bardzo kwaśne może się okazać
  • że trzeba dosypać odrobinę zwykłego cukru).
  • Gotować bez przykrycia na małym ogniu ok. 40 - 60 min. Często mieszać.
  • Przygotować słoiki z zakrętkami
  • czyste i suche.
  • Gorącymi powidłami napełniać słoiki od razu zakręcać i odwracać do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • Zimne powidła przechowywać w chłodnym i jeśli to możliwe ciemnym miejscu (w pozycji zakrętką do góry).
  • Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: