Powidła śliwkowe
W sezonie śliwkowym jednym z koniecznych przetworów są powidła. Prawdziwe, domowe.
Dodany przez:
KuchniaDoroty
Powidła śliwkowe
Składniki
- 220 gr śliwek fioletowych np. węgierek (z pestkami)
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kg cukru żelującego (1:1)
Przygotowanie
- Śliwki umyć, wypestkować, każdą połówkę przekroić na pół. Włożyć do dużej miski, zasypać białym cukrem i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce (można zostawić na noc).
- Następnego dnia przecedzić śliwki przez sito, zachować sok* z owoców.
- W garnku z grubym dnem umieścić śliwki, doprowadzić do gotowania, od czasu do czasu zamieszać.
- Kiedy owoce zaczną się gotować wsypać cukier żelujący (spróbować, jeśli śliwki są bardzo kwaśne może się okazać, że trzeba dosypać odrobinę zwykłego cukru).
- Gotować bez przykrycia na małym ogniu ok. 40 - 60 min. Często mieszać.
- Przygotować słoiki z zakrętkami, czyste i suche.
- Gorącymi powidłami napełniać słoiki od razu zakręcać i odwracać do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
- Zimne powidła przechowywać w chłodnym i jeśli to możliwe ciemnym miejscu (w pozycji zakrętką do góry).
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Komentarze