Porzeczkowiec

Ocena:

4.48 (189)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Porzeczkowiec to połączenie czekoladowego ciasta, puszystej masy serowej, bitej śmietany z mascarpone i kwaskowego dżemu porzeczkowego. Smakuje wprost fantastycznie, a do tego sprawdzi się zarówno na co dzień jako dodatek do filiżanki popołudniowej kawy, jak i od święta. Jeśli przygotowujecie się na przyjęcie gości lub po prostu macie ochotę na odrobinę domowych słodkości, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ciasto porzeczkowiec.   

Składniki:

  • olej  160 ml

  • cukier  330 g

  • woda  175 ml

  • kakao  30 g

  • jajka  5 szt.

  • mąka pszenna  240 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • soda oczyszczona  4 g

  • serek śmietankowy  500 g

  • cukier puder  90 g

  • masło  200 g

  • śmietana kremówka  500 ml

  • żelatyna  12 g

  • dżem owocowy  400 g

  • gorzka czekolada  50 g

Porzeczkowiec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C. Foremkę o wymiarach 24x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka, masło i biały ser wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. Mascarpone i śmietanka kremówka powinny być dobrze schłodzone. 

  • Krok 2:

    Masa kakaowa na ciasto: olej, 200 g cukru, 125 ml wody i kakao łączymy w rondelku. Podgrzewamy, ciągle mieszając, do zagotowania. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

  • Krok 3:

    Ciasto czekoladowe: mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka ze 130 g cukru na puszystą masę. Dodajemy masę kakaową i delikatnie łączymy za pomocą rózgi kuchennej. Wsypujemy suche składniki i mieszamy łopatką do uzyskania jednolitej konsystencji. 

  • Krok 4:

    Pieczenie: ciasto kakaowe na porzeczkowiec przelewamy do przygotowanej foremki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut, po czym sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się do niego nie przykleja. Jeśli stwierdzimy, że jest już gotowe, wyjmujemy je i studzimy. 

  • Krok 5:

    Masa serowa: miękkie masło ubijamy z 60 g cukru pudru na jednolitą masę. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy puszysty serek kanapkowy. 

  • Krok 6:

    Krem śmietankowy z mascarpone: żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i odkładamy na bok do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując, partiami dodajemy do niej serek mascarpone, aż do uzyskania gęstej masy. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy do kremu 30 g cukru pudru i przestudzoną żelatynę.   

  • Krok 7:

    Przekładanie ciasta: wystudzone ciasto czekoladowe przekrajamy na dwa blaty. Pierwszy z nich smarujemy połową dżemu porzeczkowego i wykładamy na niego delikatnie masę serową. Przykrywamy ją drugim blatem ciasta i rozprowadzamy po nim pozostały dżem. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę z serkiem mascarpone. 

  • Krok 8:

    Dekoracja: czekoladę gorzką ścieramy na tarce i dekorujemy nią wierzch ciasta. 

  • Krok 9:

    Chłodzenie: wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny, żeby wszystkie masy odpowiednio stężały (czas nie został ujęty w klasyfikacji dania).  

Porady

  • Ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone najlepiej przekładać niskosłodzonym dżemem z wyczuwalnymi, dużymi kawałkami owoców. Świetnie sprawdzi się w tym celu domowy dżem z czarnej porzeczki
  • Przygotowanie deseru można rozłożyć na dwa dni – pierwszego dnia upiec ciasto czekoladowe, a drugiego przygotować kremy i przełożyć warstwy. Żeby ciasto w tym czasie nie wyschło, owińmy je folią spożywczą
  • Przepis na porzeczkowiec nie przewiduje nasączania blatów ciasta czekoladowego, ponieważ jest ono wystarczająco wilgotne. Jeśli jednak chcemy nadać mu dodatkowy aromat, możemy skropić je likierem z czarnej porzeczki (crème de cassis) lub przestudzoną herbatą owocową. 
  • Puszysty serek kanapkowy możemy zastąpić zwykłym twarogiem półtłustym. Nie musimy go mielić, tak jak do sernika
  • Porzeczkowiec może mieć też formę tortu urodzinowego. Upieczmy go w tortownicy o średnicy 32 cm. 
  • Można wymieszać kremówkę 30% z kremówką 36% dla lepszej konsystencji. 
  • Gotowe ciasto porzeczkowiec z mascarpone polecamy przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć je w ciągu 2–3 dni. 
  • Entuzjaści połączenia czekolady i czarnej porzeczki powinni wypróbować także nasz przepis na tort porzeczkowy.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto porzeczkowiec – przepisy na inne wersje 

Porzeczkowiec to niezwykle popularny wypiek. Nic w tym dziwnego – jego przygotowanie nie należy do skomplikowanych, a efekt końcowy jest wprost fantastyczny. Najczęściej blaty ciasta kakaowego przekłada się dżemem i masą na bazie mascarpone. To jednak nie jedyna możliwość. Polecamy spróbować także innych wariantów: 

  • Delikatny porzeczkowiec z budyniem – w zależności od preferencji możemy zdecydować się na użycie budyniu wanilinowego, śmietankowego lub owocowego
  • Porzeczkowiec z serkiem homogenizowanym – ta wersja na pewno przypadnie do gustu wielbicielom puszystych kremów do ciasta. Serek homogenizowany z powodzeniem zastąpi serek śmietankowy lub twaróg w masie serowej.  
  • Ciasto porzeczkowiec z galaretką – jego przygotowanie jest wprawdzie bardziej czasochłonne, ale efekty zdecydowanie są warte włożonego wysiłku. W tej wersji wierzch ciasta pięknie zdobi porzeczkowa galaretka z całymi owocami.  
  • Porzeczkowiec z bezą – inną ciekawą opcją na wykończenie naszego owocowego ciasta jest ułożenie na wierzchu kruchego blatu bezowego. 

Jak udekorować porzeczkowiec? 

W najprostszej wersji ciasto z dżemem porzeczkowym można po prostu udekorować startą na tarce czekoladą. Jeśli jednak planujemy zaserwować je podczas przyjęcia, możemy poświecić kilka dodatkowych chwil w kuchni, by nadać mu jeszcze piękniejszy wygląd. Dobrze sprawdzi się do tego krem czekoladowy ganache lub polewa porzeczkowa.  

Innym ciekawym sposobem na ozdobienie wierzchu porzeczkowca jest ułożenie na nim świeżych owoców. Dodatkowo część kremu możemy przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do dekoracji – dzięki temu w łatwy sposób wykonamy piękne rozety. Możemy także zaopatrzyć się w gotowe ozdoby z czekolady. Można je znaleźć w większości hipermarketów. Są one dostępne w rozmaitych kształtach i rozmiarach.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne