Ciasto porzeczkowiec

Ciasto porzeczkowiec to połączenie puszystego, kakaowego biszkoptu, aksamitnego kremu śmietankowego i delikatnie kwaskowatego dżemu porzeczkowego. Smakuje wprost fantastycznie, a do tego sprawdzi się zarówno na co dzień jako dodatek do filiżanki popołudniowej kawy, jak i od święta. Jeśli przygotowujecie się na przyjęcie gości lub po prostu macie ochotę na odrobinę domowych słodkości, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ciasto porzeczkowe. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z kremem

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 188 głosów)


Ciasto porzeczkowiec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Biszkopt kakaowy: białka przekładamy do dużej miski, dosypujemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Gdy nabiorą pożądanej konsystencji, dodajemy do nich partiami cukier drobny (165 g) oraz żółtka i kontynuujemy miksowanie. Mąkę oraz kakao przesiewamy do osobnego naczynia. Dokładnie mieszamy, po czym przy pomocy szpatułki łączymy suche składniki z ubitymi jajkami.

  • 2.

    Pieczenie biszkoptu: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy przez 30–35 minut lub do suchego patyczka. Odkładamy go do wystudzenia. 

  • 3.

    Krem śmietankowy z mascarpone: cukier puder przesiewamy przez sitko. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy na bok do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dalej miksując, partiami dodajemy do niej serek mascarpone,  aż do uzyskania gęstej masy. Cały czas ubijając, partiami dodajemy do kremu cukier puder oraz żelatynę. 

  • 4.

    Polewa czekoladowa: czekoladę rozkruszamy i przekładamy do rondelka. Dodajemy masło i 35 g cukru drobnego. Całość, od czasu do czasu mieszając, podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dolewamy mleko, mieszamy. Gdy wszystkie składniki się połączą, polewę zdejmujemy z palnika i odkładamy do przestudzenia. 

  • 5.

    Ciasto porzeczkowiec: wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Pierwszy z blatów smarujemy połową dżemu porzeczkowego oraz kremem śmietankowym (1/4 odkładamy na później). Całość przykrywamy drugim blatem ciasta. Wykładamy na niego pozostały dżem i krem. Gotowy porzeczkowiec oblewamy lekko przestudzoną polewą.

Porady

  • Biszkopt do ciasta porzeczkowiec najlepiej piec w piekarniku nastawionym na grzanie góra–dół. 
  • Polewę do porzeczkowca z mascarpone można zrobić zarówno na bazie czekolady mlecznej, jak i gorzkiej. W drugim przypadku polecamy jednak dodanie do niej odrobiny cukru pudru.
  • Do przełożenia ciasta z czarną porzeczką i mascarpone najlepiej używać niskosłodzonych przetworów z wyczuwalnymi, dużymi kawałkami owoców. Świetnie sprawdzi się w tym celu domowy dżem porzeczkowy
  • Przygotowanie porzeczkowca można rozłożyć na dwa dni – pierwszego upiec biszkopt, a drugiego przygotować krem i przełożyć nim ciasto. By biszkopt w tym czasie nie wysechł, warto owinąć go folią spożywczą.
  • Gotowe ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone polecamy przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć je w ciągu 2–3 dni. 
  • Zastanawiacie się, jak długo piec biszkopt kakaowy? Czas pieczenia najprościej kontrolować przy pomocy drewnianego patyczka. Wystarczy wbić go w środek ciasta i sprawdzić, czy po wyjęciu jest on suchy – jeżeli tak, to biszkopt jest gotowy. Jeśli zaś zostaną na nim kawałki masy, należy kontynuować pieczenie ciasta. 
  • Lubicie połączenie czekolady i czarnej porzeczki? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na tort porzeczkowy

Notka redakcyjna

Przepisy na ciasto porzeczkowiec – inne wersje

Ciasto porzeczkowiec to niezwykle popularny wypiek. Nic w tym dziwnego! Jego przygotowanie nie należy do skomplikowanych, a efekt końcowy jest wprost fantastyczny. Najczęściej blaty biszkoptu kakaowego przekłada się dżemem i masą na bazie mascarpone. To jednak nie jedyna możliwość.

Polecamy spróbować także delikatnego porzeczkowca z budyniem. W tym przypadku do przygotowania masy potrzeba: 750 ml mleka, 80 g budyniu, 75 g cukru, 200 g miękkiego masła, 2 łyżki soku z cytryny oraz 2 łyżki spirytusu. W zależności od waszych preferencji możecie zdecydować się na użycie budyniu wanilinowego, śmietankowego lub owocowego.  

Wolicie ciasta przełożone bardziej puszystymi kremami? W takim razie porzeczkowiec z serkiem homogenizowanym z pewnością przypadnie wam do gustu. W tej wersji krem przyrządza się na bazie ubitego na puch masła (200 g) z dodatkiem cukru pudru (5 łyżek) i oczywiście serka homogenizowanego (140 g). 

Przygotowujecie się na przyjęcie gości? Możecie zaserwować im pyszne ciasto porzeczkowiec z galaretką. Jego przygotowanie jest wprawdzie bardziej czasochłonne, ale efekty zdecydowanie są warte włożonego wysiłku. Inną, ciekawą opcją, jest ułożenie na wierzchu ciasta kruchego blatu bezowego.

Jak udekorować prosty porzeczkowiec?

W najprostszej wersji ciasto z dżemem porzeczkowym, można po prostu udekorować cukrem pudrem lub startą na tarce czekoladą. Jeśli jednak planujecie zaserwować je podczas przyjęcia, możecie poświecić kilka dodatkowych chwil w kuchni, by nadać mu jeszcze piękniejszy wygląd. Dobrze sprawdzi się do tego gęsta polewa czekoladowa, waniliowa czy porzeczkowa. 

Innym ciekawym sposobem na ozdobienie wierzchu porzeczkowca jest ułożenie na nim świeżych owoców. Dodatkowo, część kremu można przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do dekoracji – dzięki niemu w łatwy sposób możecie wykonać piękne rozety. Możecie także zaopatrzyć się w gotowe ozdoby z czekolady. Znaleźć je można w większości hipermarketów. Są one dostępne w rozmaitych kształtach i rozmiarach.  
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy