PORZECZKOWIEC

Porzeczkowa -śmietankowa rozkosz na każdą okazję. :)

ciasto z owocamiDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 180 głosów)

Składniki:

  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • * 1/2 szklanka oleju
  • * 1/2 szklanka wody
  • * 1/2 szklanki cukru
  • * 2 łyżki kakao
  • BISZKOPT:
  • * 1 i 1/2 szklanki mąki
  • * 5 jaj
  • * 1 łyżeczka sody
  • * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • * 3 łyżki cukru
  • MASA:
  • * 3 śnieżki
  • * 1 i 1/2 szklanki mleka
  • * 2 łyżeczki żelatyny
  • DODATKOWO:
  • * pół słoiczka dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • POLEWA:
  • 1.Składniki polewy zagotować i odstawić do wystygnięcia.
  • BISZKOPT:
  • 1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksować. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać wystudzoną polewę i miksować. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą-delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w 175 stopniach C przez ok. 35min.
  • 2. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół.
  • 3. Posmarować połowę biszkoptu dżemem.
  • MASA:
  • 1. Żelatynę rozmieszać w 3-4 łyżkach gorącej wody.
  • 2. Ubić śnieżki z mlekiem i żelatyną na sztywno.
  • PONADTO:
  • 1.Na koniec na dżem wyłożyć bitą śmietanę i przykryć drugą połówką biszkoptu.Ciasto wstawić do lodówki.
  • SMACZNEGO! :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy