Polędwiczki w sosie pieczarkowym to niezwykle delikatne mięso wieprzowe, rozpływające się w ustach, z wyśmienitym lekkim sosem grzybowym. Dodatkowo dodana do potrawy śmietanka podkręca smak i nadaje daniu aksamitnego wykończenia. Podane z ziemniakami lub kaszą i surówką są świetną propozycją na wartościowy mięsny obiad w 45 minut. Podajemy klasyczny przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie polędwicy: mięso kroimy w ok. 1,5 cm plastry. Oprószamy je solą i pieprzem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Nacieramy nim mięso. Rozbijamy je lekko pięścią. Delikatnie, żeby nie porozrywać włókien mięsa.
Przygotowanie warzyw: cebulę obieramy z łupin i siekamy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Obsmażanie: na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron, na brązowo. Polędwiczki układamy na talerzu, przykrywamy np. pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Smażenie: na patelnię, na której smażyliśmy mięso dodajemy masło oraz cebulę, oczyszczone i pieczarki. Smażymy ok. 5 minut.
Duszenie: do pieczarek i cebuli dokładamy wcześniej odłożone mięso. Całość zalewamy bulionem, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy 20 minut.
Śmietanka: hartujemy ją, wlewając do niej 3–4 łyżki sosu, mieszamy i dopiero wlewamy na patelnię. Mieszamy. Polędwiczki w sosie pieczarkowym doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
bitki - zobacz inne inspiracjePorady
- Do polędwiczek w sosie pieczarkowym idealnie pasują kasze – wybieramy swoją ulubioną, makarony, kluski: kopytka, kluski śląskie oraz ziemniaki.
- Najsmaczniej danie komponuje się z zasmażanymi buraczkami oraz z zasmażoną czerwoną kapustą.
- Zamiast polędwicy wieprzowej możemy użyć wołowej lub delikatnego mięsa drobiowego.
- Przyjemnym dodatkiem do sosu, dobrze podbijającym smak będzie musztarda, np. dijon lub tarty chrzan.
- Aby polędwiczki w sosie pieczarkowym były jeszcze bardziej aksamitne, to zamiast śmietany możemy użyć serek mascarpone.
- Do sosu możemy dodać wcześniej namoczone 2–3 suszone grzyby. Dzięki temu danie będzie jeszcze bardziej intensywne w smaku.
Komentarze