Kartoflak

Kartoflak... po prostu pychota!!! I te zadowolone buzie rodziny czy znajomych przy stole.

dania mięsneZapiekankizapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 226 głosów)

Składniki:

  • 2 - 2,5 kg ziemniaków
  • 2-3 pętka ulubionej kiełbasy
  • 20-30 dkg wędzonego boczku
  • 3 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na średniej wielkości oczkach lub tak drobno jak na placki. Dodać mąkę, jajka, drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością gałki muszkatołowej.
  • Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni (cebulę osobno). Dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.
  • Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok. 2 godzin, aż na wierzchu powstanie chrupiąca, rumiana skórka w temperaturze 180 stopni.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy