Kartoflak to prawdziwy przysmak. Ta babka ziemniaczana rodem ze Śląska może i nie jest niskokaloryczna, ale za to jaka smaczna! Kartoflak udowadnia, że ziemniaki to wcale nie takie zwykłe warzywo. Odpowiednio przygotowane potrafią smakować po królewsku. No i nie ma osoby, która by ich nie lubiła. Sprawdźcie nasz przepis na kartoflaka!
Kartoflak - zapiekanka ziemniaczana / fot. iStock
(średnia 4.33 z 246 głosów)
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na średniej wielkości oczkach lub tak drobno jak na placki. Dodać mąkę, jajka, drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością gałki muszkatołowej.
Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni (cebulę osobno). Dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok. 2 godzin, aż na wierzchu powstanie chrupiąca, rumiana skórka w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Porady
W przepisie na kartoflaka wykorzystujemy:
- ziemniaki - najlepiej odmiany B lub C, czyli ziemniaki z dużą zawartością skrobi, które po upieczeniu będą się rozpadać i ładnie połączą się w całość z pozostałymi składnikami
- kiełbasę i boczek - możemy zmniejszyć lub zwiększyć ich ilość, w zależności od upodobań
- przyprawy - możemy dodać też np. tymianek, rozmaryn czy inne zioła
Kartoflaka można upiec w ceramicznym naczyniu do zapiekania, w garnku żeliwnym albo w łatwo dostępnej tortownicy lub keksówce. Wybór naczynia będzie sugerował sposób podania posiłku.
Kartoflak nagus to tylko jedna z nazw babki ziemniaczanej. Słyszeliście kiedyś o blacharzu, bugaju czy rejbaku? Tak, za tymi wszystkimi określeniami kryje się w gruncie rzeczy ten sam poczciwy kartoflak!
Wariacji na jego temat jest całkiem sporo. Nasz przepis na kartoflaka zakłada dodanie boczku, który fantastycznie łączy się ze smakiem ziemniaków. Kartoflak z boczkiem to jednak nie jedyna opcja. Możemy przygotować również kartoflaka wegetariańskiego. Ciekawym pomysłem jest kartoflak z pieczarkami. Pieczarki warto lekko przesmażyć przed dodaniem do masy ziemniaczanej. Możemy też doprawić je rozmarynem lub tymiankiem.
Kartoflak ze śmietaną to z kolei przepis zakładający dodanie do zapiekanki słodkiej śmietanki. Dzięki zalaniu ziemniaków z dodatkami śmietanką, lepiej się one połączą. Tak przygotowane kartoflaki są jednak bardziej kaloryczne niż wersja bez śmietany.
Kartoflak najlepiej upiec w wysokiej blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Warto wcześniej wysmarować ją w środku cienką warstwą masła lub oleju, żeby zapiekanka nie przywarła do formy. Wierzch babki ziemniaczanej przykryjmy folią aluminiową lub pokrywką i odkryjmy na około 10 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu kartoflak pięknie się przyrumieni i będzie chrupiący.
Komentarze