Placki ziemniaczane z natką pietruszki

Przygotowanie: 25 minut Smażenie: 15 minut Porcja: 250 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Placki ziemniaczane z natką pietruszki

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Kalorie:
250 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka listków i łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko odcisnąć z nadmiaru płynu. Tarte ziemniaki przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkotałową.
  2. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i smażyć kolejno cztery duże placki. Lekko przygnieść łyżką, po chwili zredukować ogień i smażyć pod przykryciem 10–15 minut.
  3. Przewrócić placek na drugą stronę, pomagając sobie dużym talerzem, na który należy zsunąć placek. Patelnię posmarować resztą oliwy i ponownie przełożyć na nią placek. Gotowe placki odstawić do pieca nagrzanego do temp. 80°C. W ten sposób przygotować kolejne trzy sztuki.
  4. Podawać posypane listkami pietruszki lub z warzywami albo grzybami.
Śniadanie obiad kolacja wegetariańska ziemniaki wege placki ziemniaczane placki z natką pietruszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy