Placki ziemniaczane z natką pietruszki

Przygotowanie: 25 minut Smażenie: 15 minut Porcja: 250 kcal Składniki na 4 porcje

placki ziemniaczaneNaleśniki

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
250 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 177 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka listków i łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko odcisnąć z nadmiaru płynu. Tarte ziemniaki przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkotałową.
  • Na patelni rozgrzać trochę oliwy i smażyć kolejno cztery duże placki. Lekko przygnieść łyżką, po chwili zredukować ogień i smażyć pod przykryciem 10–15 minut.
  • Przewrócić placek na drugą stronę, pomagając sobie dużym talerzem, na który należy zsunąć placek. Patelnię posmarować resztą oliwy i ponownie przełożyć na nią placek. Gotowe placki odstawić do pieca nagrzanego do temp. 80°C. W ten sposób przygotować kolejne trzy sztuki.
  • Podawać posypane listkami pietruszki lub z warzywami albo grzybami.

Kalorie: 250

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy