Placki twarogowe to idealna propozycja na śniadanie lub podwieczorek, będą też przyjemną propozycją na deser. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Delikatne, rozpływające się w ustach, wprost fenomenalne. Możemy podać je na wiele sposobów: ze świeżymi owocami, masłem orzechowym, miodem czy syropem klonowym. Każdy znajdzie swoje ulubione dodatki. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placki twarogowe.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie składników: jajka rozbijamy i wkładamy do misy miksera. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Mieszanie składników: do jajek dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz sól i miksujemy kilka minut do uzyskania jasnego, gęstego kremu. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Twaróg: rozgniatamy go przy pomocy widelca. Dodajemy do masy, mieszamy.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i łyżką nakładamy porcje ciasta. Wyrównujemy placki twarogowe. Smażymy je na średnim ogniu z obu po około 2 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia. Usmażone układamy na papierze kuchennym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Podobne przepisy: plackiPorady
- Twaróg i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Warto wyjąć je na około 2 godz. przed użyciem.
- Placuszki twarogowe fit możemy usmażyć bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Warto użyć chudego sera, a zamiast cukru dodać ertytrol lub ksylitol.
- Z tego przepisu mogą skorzystać również osoby będące na diecie ketogenicznej. Wersję keto uzyskamy zastępując mąkę pszenną - mąką kokosową.
- Dobrze smakują również z dodatkiem owoców. Podstawową modyfikacją naszego przepisu są placki twarogowe z jabłkiem. Otrzymamy je po dodaniu do ciasta obranych i drobno pokrojonych jabłek – sprawdzą się też starte. Tu warto dodać do ciasta ½ łyżeczki zmielonego cynamonu. W sezonie można postawić na maliny lub borówki, które nadadzą im lekkości.
- Ciekawą propozycją są też placki bananowo–twarogowe, wystarczy do ciasta dodać plasterki banana – dzieci będą zachwycone. Dzięki naturalnej słodyczy banana, możemy tutaj zmniejszyć ilość cukru lub w ogóle z niego zrezygnować.
- Z powodzeniem można zrobić je również w wersji wegetariańskiej. Osoby unikające jajek mogą przygotować je na kilka sposobów, z różnymi zamiennikami. 1 jajko zastąpi: 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, 3 łyżki musu jabłkowego, ½ banana. A zamiast mleka napój roślinny.
Komentarze