Placki twarogowe

Placki twarogowe to idealna propozycja na śniadanie lub podwieczorek, będą też przyjemną propozycją na deser. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Delikatne, rozpływające się w ustach, wprost fenomenalne. Możemy  podać je na wiele sposobów: ze świeżymi owocami, masłem orzechowym, miodem czy syropem klonowym. Każdy znajdzie swoje ulubione dodatki. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placki twarogowe. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

placki

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Placki twarogowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: jajka rozbijamy i wkładamy do misy miksera. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.

  • 2.

    Mieszanie składników: do jajek dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz sól i miksujemy kilka minut do uzyskania jasnego, gęstego kremu. Następnie wsypujemy  mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

  • 3.

    Twaróg: rozgniatamy go przy pomocy widelca. Dodajemy do masy, mieszamy.

  • 4.

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju  i łyżką nakładamy porcje ciasta. Wyrównujemy placki twarogowe. Smażymy je na średnim ogniu z obu po około 2 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia. Usmażone układamy na papierze kuchennym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.

Porady

  • Twaróg i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Warto wyjąć je na około 2 godz. przed użyciem.
  • Placuszki twarogowe fit możemy usmażyć bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Warto użyć chudego sera, a zamiast cukru dodać ertytrol lub ksylitol.
  • Z tego przepisu mogą skorzystać również osoby będące na diecie ketogenicznej. Wersję keto uzyskamy zastępując mąkę pszenną - mąką kokosową.
  • Dobrze smakują również z dodatkiem owoców. Podstawową modyfikacją naszego przepisu są placki twarogowe z jabłkiem. Otrzymamy je po dodaniu do ciasta obranych i drobno pokrojonych jabłek – sprawdzą się też starte. Tu warto dodać do ciasta ½ łyżeczki zmielonego cynamonu. W sezonie można postawić na maliny lub borówki, które nadadzą im lekkości.
  • Ciekawą propozycją są też placki bananowo–twarogowe, wystarczy do ciasta dodać plasterki banana – dzieci będą zachwycone. Dzięki naturalnej słodyczy banana, możemy tutaj zmniejszyć ilość cukru lub w ogóle z niego zrezygnować.
  • Z powodzeniem można zrobić je również w wersji wegetariańskiej. Osoby unikające jajek mogą przygotować je na kilka sposobów, z różnymi zamiennikami. 1 jajko zastąpi: 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, 3 łyżki musu jabłkowego, ½ banana. A zamiast mleka napój roślinny.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy