REKLAMA

Placek z marchewki z jabłkiem i migdałami

Placek marchewkowy z jabłkiem i migdałami to wypiek bardzo podobny do klasycznego ciasta marchewkowego. Starte jabłko sprawia jednak, że ciasto staje się bardziej wilgotne i sprężyste. Aromatyczny cynamon, który jest charakterystycznym składnikiem ciasta marchewkowego, doskonale komponuje się z jabłkiem. Oto nasz sprawdzony przepis na placek z marchewki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami ciasto marchewkowe Desery

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 184 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.
    Na początku piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Jabłka i marchewki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i obieramy. Następnie ścieramy je na tarce o średnich oczkach. Orzechy prażymy przez chwilę na suchej patelni, odstawiamy na chwilkę, by nieco przestygły, i siekamy (nie za drobno). Mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i cynamon mieszamy w misce. Jajka rozmącamy w osobnej misce i dodajemy do suchych składników. Następnie dodajemy olej oraz aromat migdałowy i mikserem ucieramy ciasto. Migdały mielimy w młynku do kawy (możemy też kupić gotowe, zmielone migdały).
  • 2.
    Do tak przygotowanej masy na placek z marchewki dodajemy uprzednio starte jabłko i marchewkę, uprażone orzechy i zmielone migdały. Całość dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem bądź margaryną i obsypujemy bułką tartą, po czym przekładamy do niej masę na placek z marchewką. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na bok do ostudzenia. Następnie przygotowujemy lukier, którym polejemy nasz marchwiak. Najprostszym sposobem będzie utarcie cukru pudru, miodu i świeżo wyciśniętego soku z cytryny na jednolity lukier, którym smarujemy nasze ciasto marchewkowe. Na koniec placek z marchewki posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i połówkami orzechów włoskich.

Porady

Jak przygotować lukier na placek z marchewki? Aby przygotować słodką polewę na nasze ciasto marchewkowe, należy najpierw przesiać 100 g cukru pudru przez sitko (nie może mieć grudek). Do cukru dodajemy dwie łyżki soku z cytryny bądź wody i dokładnie mieszamy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go kolejną łyżką wody i mieszamy. Do lukru dolewamy kolejne łyżki wody do momentu, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Możemy także przygotować lukier na marchwiak bez użycia wody. Czubatą szklankę przesianego cukru pudru mieszamy wówczas z łyżką płynnego miodu (dobrze będzie go lekko podgrzać, aby łatwiej było mieszać masę na lukier i rozpuścić cukier) oraz sokiem z minimum połowy cytryny.

Notka redakcyjna

Jak zrobić dobre ciasto marchewkowe?

Przepisów na ciasto marchewkowe czy też marchwiak jest wiele, toteż trudno jednoznacznie określić, który przepis jest tym jedynym właściwym. Bardzo popularną wersją ciasta marchewkowego jest to przekładane kremem. Jak go przygotować? Jako jego główny składnik przepisy podają najczęściej kultowy serek Philadelphia, jednak z powodzeniem możemy wykorzystać inny kremowy serek, mascarpone lub ricottę, a nawet lekko słony, kanapkowy serek śmietankowy dla przełamania smaku. Wybrany serek za pomocą miksera ucieramy z pięcioma łyżkami stołowymi masła i preferowaną ilością cukru pudru. Kiedy masa będzie już w miarę gładka, przekrajamy ostudzony wcześniej placek marchewkowy na pół tak, jak tort, i przekładamy go kremem. Innym istotnym składnikiem ciasta marchewkowego są orzechy i przyprawy korzenne, zwłaszcza cynamon i imbir. Placek z marchewki to idealny wypiek na jesienne wieczory!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy