Ciasto marchewkowe z jabłkiem i migdałami

Przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami i migdałami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami ciasto marchewkowe Desery

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 184 głosów)


Składniki:

  • 2–3 jabłka (25 dag)
  • 25 dag marchewek
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 30 dag mąki
  • 35 dag cukru
  • czubata łyżka sody
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 120 ml oleju
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 8 łyżek mielonych migdałów
  • tłuszcz do formy
  • DO POLANIA:
  • czubata szklanka cukru pudru
  • łyżka płynnego miodu
  • sok z 1/2–1 cytryny
  • płatki migdałowe do posypania
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Obrane jabłka i marchewki ścieramy na średnich oczkach. Uprażone na suchej patelni orzechy siekamy. Mieszamy mąkę, cukier, sodę, sól i cynamon, dodajemy rozmącone jajka, olej i ekstrakt migdałowy, mikserem ucieramy ciasto. Dodajemy jabłka i marchewkę, orzechy i mielone migdały, dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej tortownicy o śr. 24 cm, pieczemy ok. 1,5 godz. w temp. 180°C. Studzimy w formie, wyjmujemy. Z cukru pudru, miodu i soku z cytryny ucieramy lukier, smarujemy ciasto, posypujemy uprażonymi płatkami, dekorujemy połówkami orzechów.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy