Lubicie się opalać, ale jednocześnie zwracacie uwagę, na to, co jedzie? To dobrze! Warto wiedzieć, że wolne rodniki uruchamiają one procesy starzenia się organizmu, które najszybciej zauważymy właśnie na skórze. Dlatego niezbędny jest nie tylko umiar w podejściu do kąpieli słonecznych czy odpowiednie kosmetyki, ale również jadłospis.
Dieta na piękną opaleniznę
Czy możemy się zatem opalać? Oczywiście. Trzeba to jednak robić z umiarem, a ponadto zmodyfikować dietę tak, by nasza skóra obroniła się przed wolnymi rodnikami. Aby je zwalczyć, skóra potrzebuje przeciwutleniaczy z beta-karotenem na czele. Dostarczenie organizmowi dodatkowej jego porcji podnosi naturalną odporność skóry na słońce, pozwala szybciej i lepiej się opalić. Wspomaga też procesy odbudowy naskórka oraz odnowę włókien kolagenowych, które są "rusztowaniem" skóry.
Gdzie znajdziemy beta-karoten? Ten cenny składnik jest ukryty we wszystkich warzywach i owocach koloru żółtego i pomarańczowego. Sięgajmy zatem często po marchew, dynię, pomidory, morele, brzoskwinie i nektarynki. Dobrym źródłem karotenu są także zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, kalafior, brokuł, sałata, włoska kapusta, jarmuż i natka.
Pomidory i likopen - pomoc na opalanie
Szkodliwy wpływ promieniowania słonecznego neutralizuje także inny przeciwutleniacz- likopen. Ten czerwony barwnik działa jak naturalny filtr słoneczny, który dopuszcza do skóry jedynie bezpieczne promienie słoneczne, a blokuje te niebezpieczne. Dzięki temu wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i zmniejsza ryzyko nowotworów. Najbogatsze źródło likopenu to pomidory, a zwłaszcza wszelkie przetwory pomidorowe. Okazuje się, że pomidory poddane obróbce termicznej mają jeszcze więcej likopenu niż w surowej wersji, dlatego jako składniki letnich obiadów najlepiej wybierać sok, przecier czy passatę pomidorową!
Witaminy i minerały dla zdrowej skóry
Skórze wystawianej na słońce warto dostarczyć także minerałów, takich jak żelazo, cynk, selen, mangan i miedź. Te dobroczynne składniki znajdziemy w ciemnych winogronach, jagodach, marchwi, kapuście, brokułach, czosnku, cebuli, rzeżusze, warzywach strączkowych, oliwie, rybach, orzechach i kaszach. Z minerałami w parze idą oczywiście witaminy, dlatego do letniego jadłospisu powinniśmy włączyć produkty bogate w witaminę A, E i C.
Witamina A reguluje wzrost komórek skóry i przeciwdziała fotostarzeniu. Znajdziemy ją w rybach morskich, tranie, wątrobie, żółtkach jaj, olejach roślinnych.
Witamina E łagodzi podrażnienia skóry wywołane przez słońce. Produkty bogate w tę witaminę to: soja, kiełki zbóż, olej słonecznikowy i sojowy, jaja, kasze, orzechy, masło, kapusta czerwona i włoska, biała fasola, płatki owsiane.
Witamina C zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów skóry, a także wspomaga jej regenerację po silnym nasłonecznieniu. Jej najbogatsze źródła to: owoc dzikiej róży, czarne porzeczki, maliny, truskawki, kapusta, rzepa, chrzan, natka pietruszki i cytrusy.
Woda zdrowia doda
Dieta na lato to nie tylko jedzenie, ale i napoje. Nie sposób więc nie wspomnieć o tym jak ważne jest odpowiednie nawodnienie w czasie upałów. Pamiętajmy, aby przez cały dzień dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości płynów, a nasze ciało i umysł z pewnością nam za to podziękuje.
Podczas upałów warto zrezygnować ze słodzonych napojów na rzecz wody. Jeśli jej neutralny smak nam nie odpowiada, możemy dodać jej charakteru, wzbogacając ją o sok z cytryny, świeże lub mrożone owoce, listki mięty lub plasterki ogórka. Urozmaicając sobie picie wody, nawadniać się możemy także świeżo wyciskanymi sokami z cytrusów, koktajlami warzywno-owocowymi czy różnego rodzaju naparami ziołowymi.
Kiedy zacząć przygotowania? Opisywaną dietę trzeba zacząć stosować co najmniej na dwa tygodnie, a najlepiej na miesiąc przed rozpoczęciem intensywnego opalania, by składniki, wchłaniane w przewodzie pokarmowym, zdążyły dotrzeć do skóry i uodpornić ją na duże dawki promieni słonecznych. Dietę kontynuujemy w czasie opalania i po nim. Dzięki temu skóra zachowa piękną barwę i zdrowie.
Komentarze