Ciasto z migdałami i miodem

Przepis na ciasto z migdałami i miodem

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta desery

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
425 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 157 głosów)

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do smarowania blachy
  • 1 kg jabłek
  • łyżka soku z cytryny
  • 6 dag masła
  • 12 dag cukru
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka miodu
  • 6 dag płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Ciasto z migdałami i miodem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, przesiać. Dodać schłodzone masło, żółtka,
  • śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
  • ■ Ciastem wylepić natłuszczoną blachę, piec przez 10 min w 180°C. Obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, dodać 5 dag masła i połowę cukru, dusić razem przez 10 min. Wymieszać z proszkiem budyniowym. Pozostałe masło i cukier utrzeć z mlekiem
  • i miodem, zagotować, dodać migdały. Na ciasto wyłożyć jabłka oraz masę. Piec przez 45 min w temp. 180°C.
  • Jak wykorzystać białka?
  • Można przełożyć je do pojemniczka i zamrozić (przydadzą się do innego wypieku) lub ubić i wymieszać np. z owocowym twarożkiem – powstanie lekki, puszysty deser.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend  !
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 425

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy