Jesienny omlet z jabłkiem, gruszką i chia

Energetyczny omlet na rozpoczęcie jesiennego dnia.

omlet

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 157 głosów)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • masło do smażenia
  • małe jabłko
  • mała gruszka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki pokruszonych włoskich orzechów
  • łyżka drobnych rodzynek
  • mielony cynamon
  • chia do posypania

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka miksujemy na puszystą masę z mlekiem, mąką, cukrem i szczypta soli, łączymy z białkiem.
  • Na małej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła.
  • Wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy orzechy i rodzynki, oprószamy cynamonem i chwile dusimy.
  • Zalewamy masą jajeczną, smażymy do ścięcia.
  • Przed podaniem posypujemy nasionami chia.

Porady

Zerknij w nasz poradnik, jak zrobić perfekcyjny omlet. Sprawdź też nasze porady, jak ugotować jajka na twardo, na miękko i w koszulce oraz przepisy na jajka po benedyktyńsku.

Zobacz też: omlet ze szparagami, szynką i oscypkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy