Muffiny pizzowe z szynką i serem to najlepszy pomysł na szybką przekąskę lub drugie śniadanie. Idealnie sprawdzą się też na imprezową przekąskę dla gości. Sam przepis jest banalnie prosty, a zarówno smak, jak i ich wygląd, zawsze robią wielkie wrażenie. Zobaczcie, jak zrobić muffinki pizzowe na cieście drożdżowym i zaserwujcie je na kolejnym spotkaniu przy stole.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Rozczyn: mąkę przesiewamy do miski i robimy w środku dołek. Dodajemy do niego drożdże, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko delikatnie mieszamy z odrobiną mąki i zostawiamy do wyrośnięcia na około 12 minut.
Dodatki: w tym czasie przygotowujemy składniki nadzienia. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazdo nasienne i kroimy w małą kostkę. Szynkę również kroimy, ale w paseczki, a szczypiorek drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Sos pomidorowy: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie wlewamy pomidory i wsypujemy sól, pieprz oraz zioła. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, aż pomidory rozpadną się na gładki sos.
Ciasto: po tym czasie dodajemy do rozczynu oliwę i mieszamy z resztą mąki. Zagniatamy gładkie ciasto, wyrabiamy je w dłoniach przez około 10 minut, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Muffiny pizzowe: z wyrośniętego ciasta formujemy równe kuleczki. Każdą rozpłaszczamy w dłoniach i wkładamy do formy na babeczki, robimy w nich wgłębienia. Wypełniamy je sosem pomidorowym i szynką oraz warzywami. Wierzch posypujemy tartym serem. Odstawiamy je na 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Pieczenie: muffiny pizzowe pieczemy przez około 15 minut, a po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
pizza, pizzerinki, Przekąski na ciepło - zobacz inne inspiracjePorady
- Muffinki pizzerinki można przygotować w przeróżnych wersjach smakowych, bazując na tej samej podstawie i zmieniając jedynie dodatki. Szczególnie dobrze pasują do nich pieczarki, szpinak, cukinia, a także wszelkiego rodzaju mięsa i sery. Dobrym pomysłem będą też muffiny z szynką i ananasem w stylu pizzy hawajskiej.
- Takie muffinki a' la pizza z pewnością zachwycą każdego fana kuchni włoskiej, ale nie tylko. Możemy przygotować je także na grecką nutę dodając ser feta, oliwki i zioła. W tej formie będą równie smaczne i efektowne.
- Muffinki pizzowe najlepiej smakują prosto z piekarnika, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść je również na zimno lub po odgrzaniu. Aby jak najdłużej zachwycały delikatnością i wilgotnością, dobrze jest przechowywać je w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Aby muffiny były jeszcze smaczniejsze, warto podawać je z sosami. Najlepiej współgra z nimi gęsty sos czosnkowy, aromatyczny dressing ziołowy lub wyrazisty sos serowy.
Komentarze