Pizza prosto z pieca

Lepsza niż w niejednej pizzeri! Przepis na ciasto stworzony metodą prób i błędów, ale warto było!

ZapiekankiPizzaSzynki

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 160 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 0,5 l ciepłego mleka
  • 0,5 l ciepłej wody
  • 5 dkg drożdży
  • łyżka stołowa soli
  • łyżeczka cukru
  • Poza tym:
  • ok. 400 gr żółtego sera
  • szynka lub salami
  • opakowanie przyprawy do pizzy
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 3-4 duże łyżki koncentratu pomidorowego

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę i sól wymieszaj w dużym garnku, następnie dodaj zaczyn, ciepłe mleko i wodę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
  • 2.Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebule obierz, umyj i zeszklij na oleju. Dodaj do nich umyte i pokrojone pieczarki, przypraw solą, pieprzem i papryką i duś ok. 10 minut. Tymczasem koncentrat rozmieszaj z ok. 400 ml wody i łyżką oleju. Sos nie może być ani za rzadki, ani za gęsty.
  • 3. Przygotuj okrągłe aluminiowe foremki i nasmaruj je olejem. Wyrośnięte ciasto nakładaj porcjami na tacki (np. drewnianą łyżką) i wylep je nim (ułatwi Ci to posypanie wierzchu ciasta mąką, aby nie kleiło się do rąk). Na wierzchu każdego placka rozprowadź cienką warstwę sosu pomidorowego, następnie nakładaj pieczarki z cebulą, potem plastry szynki lub salami, kukurydzę, posyp przyprawą do pizzy i na wierzch duuużo startego sera. Gotowe pizze wsadź do piekarnika i piecz ok. 25 minut. Najlepiej smakuje oczywiście z keczupem. Smacznego!!!
  • Moje rady: Jeśli chcesz, możesz dodać własne ulubione składniki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy